IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от лондонското сити е в ръцете на чуждестранни инвеститори

Преобладаващият дял на чуждестранна собственост е особено забележим при първокласните офиси

16:33 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Dimitry B, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: Dimitry B, лиценз: CreativeCommons

За първи път в историята повече от половината от офис сградите в лондонското сити – финансовият център на британската столица, са в ръцете на чуждестранни инвеститори, разкрива изследване на Development Securities Plc,  цитирано от Bloomberg.

Чуждестранни компании притежават 52% от всички офиси във финансовия сектор на града - сериозно увеличение спрямо 50% през 2010 г. и 8% през 1980 г., се казва в изследване, поръчано от Development Securities, строително-инвестиционна компания, базирана в Лондон.

Възползвайки се от понижаващите се цени на недвижимите имоти, през последните 3 години чуждестранни инвеститори са извършили две трети от придобиванията на офис площи в града като стойност на сделките, посочва Development Securities.

За периода 2007 г. - 2009 г. стойността на имотите е паднала с 50%, докато в края на 2010 г. цените са били с 37% под нивата от преди глобалната финансова криза, разкриват данни на Investment Property Databank.

„Преобладаващият дял на чуждестранна собственост е особено забележим при първокласните офиси“, се казва в доклада.

На 18 ноември стана ясно, че Kirsh Group на южноафриканския милиардер Натан Кирш е в напреднал стадий на преговори за придобиването на Tower 42 – първият небостъргач в Лондон – за повече от 280 млн. британски лири.

Средната цена на сградите, купувани от чуждестранни инвеститори от 2008 г. до 2011 г., е била 91 млн. британски лири, в сравнение с 27 млн. лири при сделките, осъществени от британски купувачи, посочва Development Securities.

Германски компании притежават 16% от офис сградите в района – същият процент както през миналата година, докато делът на сградите, собственост на щатски компании, е нараснал до 10% от 8%, разкрива изследването. 6% от собствениците на сгради в Ситито са от Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още