IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надува ли Дубай нов имотен балон?

Емирството едва започна да се възстановява от кризата и вече възроди серия от замразени мащабни строителни проекти

12:11 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Надува ли Дубай нов имотен балон?

Дубай започна да планира нови строителни проекти, които силно напомнят за грандоманските предкризисни амбиции на местните власти. Инвеститорите обаче се опасяват, че емирството може би не си е научило урока от спукването на огромния балон в сектора на имотите през 2008 г., пише FT.

Дубай едва успя да убеди кредиторите в своята платежоспособност и вече обяви няколко проекта, които бяха замразени във времето. Много хора обаче поставиха под въпрос мъдростта на тези решения и новата вълна на агресивно строителство на толкова ранен етап от възстановяването на икономиката.

Банкер от Абу Даби, пожелал анонимност, коментира, че може пак да се стигне до възклицания от рода на „О, не, не отново!“, тъй като заради кризата емирството изгуби страшно много време да възвърне изгубеното инвеститорско доверие.

Действително Дубай направи много, за да покрие набъбналите дългове и тази година нямаше паника, каквато се случи през 2009 г. Възстановяването на туризма и търговията генерираха достатъчен оптимизъм, а и пазарът на имоти започна да се възстановява – стойностите на имотите най-накрая тръгнаха нагоре, като при някои проекти повишението е от порядъка на 20 на сто.

Нараства и търсенето, особено на ключовите локации, като районът около Burj Khalifa, на Palm Jumeirah и във вилните зони.

Емирството изглежда иска отново да се върне към главозамайващите проекти, които му донесоха световна слава преди кризата. За да си гарантира генерирането на приходи обаче властта трябва да ускори продажбите и да намали задлъжнялостта. В противен случай ще се надуе още един имотен балон, който също неизбежно ще се спука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още