IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на апартаменти в Манхатън скачат

Все повече наемители решават да подновят договорите си, а предлагането остава свито

13:37 | 14.10.11 г.
<p>
	Хората продължват да се местят в Ню Йорк в търсене на работа. <em>Снимка:&nbsp;sxc.hu</em></p>

Хората продължват да се местят в Ню Йорк в търсене на работа. Снимка: sxc.hu

Наемите на апартаменти в Манхатън са се повишили с 4,9% през третото тримесечие на годишна база, според доклад на оценителите от Miller Samuel Inc. и агенцията за недвижими имоти Prudential Douglas Elliman Real Estate, цитиран от Bloomberg. Експертите коментират, че повишението се дължи на факта, че все повече наемители решават да подновят договорите си, а предлагането остава свито, което увеличава броя на търсещите жилища на пазар с все по-малко свободни жилища.

Средният ефективен наем, или сумата, която наемателите реално плащат след евентуални отстъпки от страна на хазяите, е нараснал до 2970 долара месечно спрямо 2831 долара преди година. Броят на новите договори за наем се е понижил с 6,9% до 7998, а броят на обявите на пазара е намалял с 1,9% до 4605.

По-строгите условия за кредитиране и слабото потребителско доверие ограничават търсенето на жилища за покупка, което води до засилена конкуренция сред наемателите, твърди Джонатан Милър, президент на базиранат в Ню Йорк компания Miller Samuel. Наемателите запазват договорите си, тъй като наемите растат, а ограниченото предлагане на апартаменти с три и четири спални не им позволява да се преместят в по-голям дом.

Средният наем на апартамент с три спални преди евентуални отстъпки за третото тримесечие е 6295 долара, което е увеличение с 20% спрямо аналогичния период на миналата година, като в същото време броят на новите договори за наем е спаднал с 35% до 327.

Едва 8,6% от новите наеми включват някакви бонуси от страна на хазяите, като например един безплатен месец, в сравнение с 45% преди година, сочи докладът на Miller Samuel и Prudential.

През третото тримесечие основните двигатели на пазара на продажби на имоти в Манхатън са били чуждестранни инвеститори и купувачи на малки апартаменти. Въпреки че продажбите са се увеличили със 17%, средната цена на апартамент остава почти без промяна за периода.

Търсещите апартамент под наем не могат да си позволят лукса да са претенциозни, защото търсенето се повишава, според Гари Малин, президент на базираната в Ню Йорк агенция Citi Habitats. "Освен ако не разполагате с неограничен бюджет, ще се наложи да направите известни компромиси", твърди той.

Делът на незаетите жилища под наем в Манхатън през третото тримесечие е намалял до 0,93% спрямо 0,99% преди година, сочат данни на Citi Habitats.

"Положението е затегнато навсякъде", твърди Малин. "Хората продължват да се местят в Ню Йорк - независимо дали имат работа или не, защото възможностите за намиране на работа тук са по-големи", обяснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още