IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на първокласни офиси в столицата с над 3% спад за 12 месеца

Най-голям спад в Европа отчита Атина с над 15%, а най-голям ръст - Москва с 20% повишение на офис наемите

10:50 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

С 3,45% са се понижили наемите на първокласните офис площи в София за 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2011 г.

По информация на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) към края на юни те са средно около 14 евро на кв. м на месец, което е непроменено в сравнение с предходното тримесечие.

За спад говорят и данните на други консултантски компании. В своя анализ за пазара за първата половина на годината Colliers International казват, че предлагането не спира да расте, в резултат на което спадът в наемните нива продължава.

Средните нива в периферията на София достигат 7,5 - 8 евро на кв. м на месец, в широк център те са между 8 и 11 евро на кв. м, а в центъра на града – между 12 и 15 евро на кв. м, казват от Colliers.

Според CBRE доходността в сегмента остава непроменена през последните три години на нива от 9,35% - най-високото в ЕС и сравнимо единствено с пазари извън блока като Санкт Петербург.

Като цяло ситуацията на повечето офис пазари в Европа, Близкия Изток и Африка се стабилизира, като наемите на по-голямата част от тях остават непроменени или се повишават. 

Офисите в Москва регистрират най-голям ръст за последните 12 месеца, като се повишават с 20%. Руската столица е следвана от Варшава с повишение от 13%, както и от Хелзинки, Лион и Лондонското Сити, всички от които отчитат двуцифрен ръст.

Спадът в наемите на първокласните офиси в региона е най-голям в Атина и Дъблин, където те намаляват съответно с 15,15% и 14,1%. Понижение отчитат също и Дубай, Мадрид, Барселона, Белград, Лисабон и Загреб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още