IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Манхатън се върнаха на нивата от 2007 г. и продължават да растат

Компаниите дават средно по 721 долара на кв. метър за офис в бизнес района на Ню Йорк

13:01 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Офис наемите в долната част на Манхатън се покачиха до рекордни нива през 2014 г., след като липсата на свободни площи в кварталите на север доведе наемателите в района с най-ниски наеми.

Офертите за наеми в тази част на Манхатън скочиха с 12% в сравнение с предходната година до средно ниво от 560 долара за кв. метър, сочат данните на анализаторите от CBRE. Делът на свободните офис площи пък са е понижил до 11% от 13,5 на сто, отчитат още от най-голямата в света компания консултант за бизнес имоти.

Повишаването на наемите се дължи частично на представянето на пазара на двата нови небостъргача на Световния търговски център. Сградите имат обща разгъната площ от 186 хил. кв. метра и в момента държат едни от най-високите наеми в Манхатън. До края на 2014 г. в този район има подписани договори за наемане на общо около 632 хил. кв. метра офиси. Това е с 20% повече в сравнение с 2013 г., сочат данните на CBRE.

През изминалата година в целия Манхатън новите офиси под наем са били с 20% повече и са достигнали 2,77 млн. кв. метра, като наемите се покачват навсякъде. В района те са се покачили до малко над 721 долара за кв. метър, което е най-високото им ниво от 2007 г. насам.

Това всъщност е и дефиницията за много добра година, обяснява Мери Ан Тей, главен изпълнителен директор на CBRE за региона на Ню Йорк. През изминалата година 33 фирми са преместили офисите си, като всяка от тях иска площи от над 9300 кв. метра. Броят на тези компании се е увеличил двойно спрямо 2013 г. Именно заради това Тей нарича изминалата 2014 г. годината на големите сделки.

В момента големите инвестиционни банки на Ню Йорк се отдръпнаха от пазара на офиси в района на Манхатън. Тяхното място обаче бе заето от малки и средни финансови компании, които стават все по-активни, което дава сигнал, че пазарът на офис наеми ще продължи да набира скорост и през 2015 г., смятат директорите на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още