IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите американски градове за инвестиции в жилища за отдаване под наем

Инвеститорите, които са склонни да заложат на Лас Вегас, може да спечелят, сочи доклад

09:57 | 13.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на жилища в Лас Вегас може да продължи да изпитва затруднения, но за инвеститорите градът е най-доброто място за закупуване на дом, който по-късно да пуснат под наем, показва нов доклад, цитиран от MarketWatch. Документът, изготвен от HomeVestors of America и Local Market Monitor, анализира най-добрите пазари в страната за инвестиции в подобен тип имоти.

В Лас Вегас цените на имотите са с 45% по-ниски от пика им през 2006 г., сочат данните на двете компании. Още по-добре за инвеститорите: много хора, които работят в казино индустрията, живеят под наем. Това означава, че инвеститорите могат да купуват жилища на ниски цени, като в същото време разполагат със значителен брой наематели, от които да избират.

"Онова, което търсим, е класация на базата на възвръщаемостта, която получаваш от наемите спрямо риска и цената", твърди Дейвид Хикс, съпрезидент на HomeVestors. Възвръщаемостта може да е краткосрочна (паричният поток, получен при отдаването на имота под наем), дългосрочна (поскъпването на имота с времето) или и двете, допълва той. Сред рисковете са бъдещи потенциални спадове на цените на жилищата на пазара.

Според доклада десетте водещи пазара за инвестиции в имоти за отдаване под наем в САЩ са:

1. Лас Вегас
2. Детройт
3. Уорън, Мичигън
4. Орландо, Флорида
5. Бейкърсфилд, Калифорния
6. Тампа-Сейнт Питърсбърг, Флорида
7. Финикс
8. Форт Лодърдейл, Флорида
9. Рочестър, Ню Йорк
10. Стоктън, Калифорния

На много от пазарите на върха на класацията цените са паднали, констатира Инго Уинзър, президент на Local Market Monitor. Жилищата там могат да бъдат купени на цени под средните и лесно да се превърнат в конкурентни имоти за отдаване под наем.

В Тампа например цените са паднали с 10% през миналата година основно поради свръхпредлагане на инвестиционни имоти по време на жилищния бум. Във Финикс пък те са се понижили с 40% от 2006 г. насам.

В тези райони пазарите на труда също могат да започнат да се подобряват, прогнозира докладът, което е обещаващ фактор в дългосрочен план.

Детройт обаче, който е на второ място в класацията, е малко по-различен. Безработицата там е на равнище от 11%, а населението е намаляло с 4% от 2006 г. "Има по-голяма възръщаемост от имотите, но по-малко надежда за нарастване на стойностите в бъдеще," твърди Хикс. "Този град заема едно от челните места в класацията, защото жилищата в него могат да бъдат закупени на толкова ниски цени", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още