IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите песимисти на Уол Стрийт напазаруваха апартаменти в Манхатън

Вероятно най-положителният признак за пазара в Манхатън е покупката на имоти от хора като Нуриел Рубини, Джон Р. Тейлър и Джон Полсън

11:44 | 19.01.11 г. 3
Най-големите песимисти на Уол Стрийт напазаруваха апартаменти в Манхатън

Най-големите песимисти на Уол Стрийт купуват имоти в Манхатън. Нуриел Рубини, Джон Р. Тейлър и мениджърът на хедж фонд Джон Полсън, който успя да предвиди кога ще се пръсне жилищният балон, са сред наскоро закупилите жилища в Манхатън. Вероятно това е най-положителният признак за пазара на имоти в Манхатън от началото на финансовата криза през 2008 г., пише Ройтерс.

„Купих апартамент в Манхатън, което изглежда безумно”, казва Тейлър, който управлява най-големия хедж фонд в света във FX Concepts, пред Ройтерс през декември.

Икономистът от New York University Рубини, най-известен с прогнозата си за световния банков срив и предупреждението през 2006, че „САЩ вероятно ще се изправят пред жилищен срив, който се случва веднъж в живота”, също се е сдобил с апартамент за 5,5 млн. долара в Манхатън.

Полсън пък е купил апартамент на Пето Авеню за 2,85 млн. долара.

Рубини и Полсън са отказали коментар, но сдеките се потвърждават от публичните регистри, според които покупките са направени през последните два месеца на миналата година.

Брокери на имоти в Манхатън споделят, че отчитат засилване на интереса от сектора на ценните книжа, който формира близо 35% от заплатите в града, с възстановяването му от кризата, последвала фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Продажбите на ваканционни имоти за милиони долара в Хемптънс – любим курорт на Лонг Айлънд на играчите на Уол Стрийт, също са започнали да нарастват.

Голяма част от бизнеса в Ню Йорк е тясно свързан с финансовия сектор. Различни сфери – от цените на имотите в Манхатън до луксозни ресторанти и наем на автомобили, се оказаха под сериозен натиск през 2008 и 2009, когато високоплатените банкери и брокери се изправиха пред съкращения на работни места и по-малки бонуси.

„Очакват се добри бонуси и капиталовият пазар расте”, казва Мишел Клейър, президент на агенцията за луксозни имоти Gumley Haft Kleier. „Не е 2007, но е много по-добре от 2009.”

Очакванията са бонусите за 2010 да надхвърлят тези за 2009 в размер на 20,3 млрд. долара.

Много банкери и брокери имат основна заплата от 200-500 хил. долара, която може да се увеличи поне два пъти с бонусите, обикновено изплащани през януари и февруари.

Големите играчи на Уол Стрийт, много от които често пътуват в Европа и Азия, може би правят сравнение с цените на имотите в другите ключови финансови центрове, което изглежда в полза на апартаментите в Манхатън.

Луксозен апартамент с площ 3 хил. кв. фута (почти 280 кв. м) в Лондон струва средно около 7,5 млн. долара, а в Хонконг цената може да е около 5,1 млн. долара. За сравнение, подобен апартамент в Ню Йорк би струвал 4,5 млн. долара, сочат данните на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Само преди шест месеца ситуацията беше различна, обяснява Барбара Фокс, президент на бутикова агенция за имоти, Fox Residential Group. Апартамент, който тя продавала за около 20 млн. долара на Пето Авеню това лято, е привлякъл интереса на купувачи от Китай и Латинска Америка, но не и на хора от Уол Стрийт. „Сега изглежда те се завръщат и търсят в ценовия диапазон над 10 млн. долара”, посочва тя.

Верни на песимизма си

Въпреки че купуват жилища в Манхатън, прогнозите на Рубини и Тейлър за общия жилищен пазар в САЩ остават мрачни.

Тейлър, главен инвестиционен директор на FX, е на мнение, че САЩ са се запътили към нова рецесия тази година. По думите му покупката на имота в Манхатън през юни не се базира толкова на оптимизма му, колкото на нуждата от жилище и разпределяне на риска.

„Имах нужда от място, където да живея, защото бях под наем няколко години. Освен това диверсифицирането на активите ми има известен смисъл – може и да греша!”, коментира той пред агенцията в понеделник.

През декември Рубини заяви пред New York Times, че пазарът на имоти в САЩ „със сигурност върви към ново дъно”, без да коментира конкретно Манхатън.

Въпреки че пазарът в Ню Йорк не може изцяло да се противопостави на тенденциите в национален мащаб, изглежда все пак следва различен цикъл.

Според местната агенция Corcoran Group през четвъртото тримесечие в Манхатън са били купени повече големи и по-скъпи апартаменти, което е вдигнало средната цена с 3% на годишна база до 825 хил. долара. От друга агенция - Brown Harris Stevens, изчисляват, че средната цена е нараснала с 5% до 840 хил. долара.

Мениджърът на хедж фонд Полсън, който донесе 15 млрд. долара на компанията си за една година с успешното прогнозиране на точния момент на пръсването на жилищния балон, е много положително настроен за пазара на жилища.

През май той е призовал инвеститорите по време на конферентен разговор, че е време за покупка на имот. „Ако вече имате един, сега е време да се купи друг. Ако вече притежавате два, време е да помогнете на децата си да купят дом”, е казал Полсън по време на разговора, цитиран от двама инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 45 rate down comment 0
avramcho
преди 9 години
пирамиди , фараони...и българи за милиони ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 2
milenkk
преди 13 години
хаха тия са някви супер тарикати и ментарджии, искат да направят всички на *** и да си напазаруват евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 2
1914
преди 13 години
и как става така, че Рубини купил имот за 5,5 млн, а после прогнозата му за пазара оставала мрачна...хиени :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Гледайте какво правят, а не слушайте какво говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още