IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nakheel ще продава къщи на Палмата "на зелено"

Компанията планира да вложи 1,4 млрд. дирхама за завършването на девет от замразените й проекти в Дубай

15:23 | 25.02.12 г.
Nakheel ще продава къщи на Палмата "на зелено"

Дубайската строителна компания Nakheel PJSC, която беше спасена от фалит от правителството през 2009 г., ще започне да продава къщи "на зелено“ на изкуствения остров Палм Джумейра през идния месец, съобщава Bloomberg.

Президентът на компанията Али Рашед Лутах обясни, че къщите са част от първия нов жилищен проект на Nakheel от срива на имотния пазар през 2008 г.

Контролираното от държавата предприятие ще строи къщи среден клас редом с  апартаментите и вилите, които вече са изградени на острова.

През септември Nakheel, която е най-голямата строителна фирма в Дубай по размер на активите, обяви план да построи 102 градски къщи на острова.

Проектът ще тества търсенето на имоти на пазара в Дубай, където цените паднаха с над 65% от пиковите си равнища в средата на 2008 г. Сривът принуди Nakheel да отпише 78,6 млрд. дирхама (21 млрд. долара), което доведе до необходимостта държавата да приложи план за спасяване на дружеството от фалит.

По-голямата част от проекта ще бъде финансирана от продажби, договорени още преди началото на строителните дейности - метод, който бе практика преди имотния срив. Лутах, който отказа да коментира очакваните разходи по проекта, заяви, че той няма да бъде финансиран чрез облигации или кредити от международни банки.

До края на годината Nakheel планира да похарчи 1,4 млрд. дирхама за завършването на девет проекта в Дубай, които бяха замразени, след настъпването на кризата. Намеренията на компанията са през 2012 г. да бъдат завършени 7982 жилища.

"Основното предизвикателство за мен е да предам на купувачите жилищата, които са си купили", заяви Лутах. "Банките и подизпълнителните направиха много пари от нас по време на бума, но купувачите бяха търпеливи и сега искаме да им дадем домовете, за които са платили и мечтали. Това е основната ми цел", допълни той.

До момента Nakheel се е споразумяла по искове за 6,6 млрд. дирхама за продадени имоти в проекти, замразени за неопределен срок. На купувачите са предложени други жилища в проекти, които са почти завършени, или пък кредитни разписки, които могат да бъдат компенсирани след пет години. Остава да бъдат уредени искове срещу компанията за около 3,4 млрд. дирхама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още