IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очакват значителен ръст в офис инвентара в ЦИЕ до 18 месеца

Строителната активност на офис пазара в ЦИЕ е на рекордно ниски нива за второто тримесечие

17:01 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офис сграда в Прага. Изображение: Sekyra Group</p>

Офис сграда в Прага. Изображение: Sekyra Group

Инвентарът на офис пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчете лек ръст през първите шест месеца на 2011 г., като завършените нови проекти остават на рекордно ниски нива, сочи ново проучване.

Въпреки повишението на новозапочнатите проекти в ЦИЕ, отчетено наскоро, през следващите 12 до 18 месеца се очакват сравнително малко завършени проекти. Слабият наемен пазар, заедно с продължаващите затруднения за осигуряване на финансиране, направиха предприемачите предпазливи по отношение на стартирането на нови проекти, сочи докладът на CB Richard Ellis (CBRE).

Въпреки че повечето кредитори все още изискват предварителни договори за наем, за да финансират даден нов проект, редица спекулативни проекти се забелязват в региона след почти пълно отсъствие през последните години.

При все това Москва и някои пазари в Югоизточна Европа все още страдат от недостиг на нови офис площи поради редица фактори като регулаторни промени и отложени проекти.

В резултат на дефицита на нови офиси и повишеното търсене, средните нива на незаетост в ЦИЕ се понижиха под 14% през първите шест месеца на годината.

В по-голямата си част това понижение е резултат от положителните тенденции в източноевропейските столици, където нетната абсорбция бе изключително силна.

Варшава все още е пазарът с най-нисък дял на незаетост от малко над 6%, което окуражи предприемачите да стартират нови проекти. От друга страна, пазари като Белград все още се борят с дял на свободните офис площи от 24%.

Въпреки ръста на усвояването на повечето пазари нетната абсорбция остана значително слаба или дори в някои случаи бе негативна, коментира Йос Тромп, директор Проучвания и консултиране за ЦИЕ в CBRE.

Тези ниски нива на нетна абсорбция може да се обяснят чрез повишения дял на предварителните договори, най-вече в Прага и Варшава. Друга причина е ограниченото „ново търсене“, тъй като все по-значителна част от усвояването се дължи на релокации, обяснява той.

Вижте тук интервюто на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още