IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква промяна в цените на индустриалните парцели във Варна

Средната цена на индустриален терен в града е 80-100 евро на кв. м

08:10 | 30.07.10 г.
Не се очаква промяна в цените на индустриалните парцели във Варна

Леко оживление и липса на промяна в цените на промишлените парцели във Варна се регистрира за последните 12 месеца, смятат брокери, анкетирани от Investor.bg. Съществен проблем пред решението за покупка на парцел според експертите е неяснотата около приемането на Общия устройствен план на града.

Цените, на които се реализират сделки с индустриални парцели във Варна, сега са средно 80-100 евро на кв. м, коментират от агенция Палад. Има и предлагане на терени за 120-260 евро, тъй като продажбата им на по-ниско ниво би донесла голяма загуба за инвестиралите в тях. Тези имоти са били закупени на такива цени преди две години често чрез заем с идеята да се продадат за 300 евро на кв. м.

Чести са случаите, в които офертните цени надвишават цените „купува”, смята от Палад. Подобен извод може да се направи и от коментара на BiB Group, откъдето казват, че има търсене, но е за много под нивата, на които в момента се предлагат парцелите. От агенция Скорпион пък посочват, че има неравновение и между обема на търсенето и предлагането, като според тях предлагането значително превъзходжа търсенето.

Най-предпочитан район за покупка на индустриален парцел във Варна е Западна промишлена зона. Според Палад в централните части на града не се предлагат индустриални парцели, тъй като е изцяло застроен. По думите на специалисти от компанията има собственици, които са готови да продадат земята под къщите си на инвеститорите, но обезщетението, което изискват, е твърде голямо.

От селищата около Варна като привлекателна за покупка на индустриални терени се сочи община Аксаково. В общи линии търсенето се концентрира в зоните, където може веднага да се започне дейност, а не да се разчита на бъдещо развитие на района, смятат от Палад.

Наред с обусловените от кризата трудности на пазара, допълнително напрежение създава и все още неприетият Общ устройствен план (ОУП) на града. Много фирми са закупили парцели, където да изградят производствената си база, но забавянето в приемането на новия ОУП блокира реализацията на плановете им. Друга част от предприятията нямат вече нужда от парцелите заради липса на средства вследствие на кризата и свитата дейност. От Скорпион също смятат, че ОУП спира много от сделките, но дава и пространство за закупуване на проблемни територии, каквито са зелените зони.

Като цяло повечето от експертите не очакват особени промени в цените и търсенето на индустриални парцели. От BiB смятат, че дори и да има ръст на търсенето, той няма да е много голям. Според Скорпион пък е възможно цените да се понижат още. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още