IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквано завръщане към растеж за строителството на Острова

Последните икономически данни полагат основите на бъдещото възстановяване на Великобритания

15:29 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на BoE Мървин Кинг ще участва в последното си заседание в края на месеца.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на BoE Мървин Кинг ще участва в последното си заседание в края на месеца. Снимка: Ройтерс

Строителният сектор във Великобритания неочаквано се върна към растеж през месец май, породен главно от ръста при жилищното строителство, предава Bloomberg.

Индексът на строителната активност на Острова нарасна до 50,8 пункта спрямо 49,4 пункта през април по данни на анализаторите от Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS) и Markit, докато осреднената прогноза на анкетираните от Bloomberg 14 експерти бе за 49,8 пункта. Резултатът е първият над ключовата граница от 50 пункта от октомври 2012 г. насам.

Последните икономически данни полагат основите на бъдещото възстановяване на Великобритания, след като PMI индексът в страната достигна 14-месечен връх през май. Очаква се централните банкери от Bank of England (BoE) да проведат двудневна среща в сряда и четвъртък, на която вероятно ще запазят своя план за изкупуване на облигации в размер на 375 млрд. паунда според проучване на икономисти.

"Строителната продукция изглежда най-накрая излезе от дълбока дупката през май", заяви Тим Мур, старши икономист в Markit. "Последните данни дават известна надежда, че увеличаващата се продукция в строителството ще подкрепи брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство през второто тримесечие, но все пак остава малка вероятността секторът да има положително влияние върху условията на пазара на труда", отбелязва още анализаторът.

Според експертите от Markit увеличението на строителната продукция през май е подкрепено от първото подобрение на новите бизнес обеми в последните 12 месеца. Въпреки това темпът на растеж е бил "незначителен" и нивата на заетост са останали почти без промяна, уточняват икономистите.

Производственият индекс на Markit се изкачи до 51,3 пункта през май спрямо 50,2 пункта през април, като оценката за четвъртия месец на годината бе ревизирана от 49,8 пункта.

Гуверньорът на Bank of England (BoE) Мървин Кинг, който ще участва в последното си заседание в края на месеца преди да се оттегли, заяви в интервю, че има "признаци на възстановяване". "Икономиката расте. Не толкова бързо, колкото бихме искали, но никой не може да пророкува бъдещето", отбелязва централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още