IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд започва да купува имоти скоро

Фондът, който е на стойност над 500 млрд. долара, може да инвестира и в инфраструктура

12:42 | 03.11.10 г.
Норвежкият държавен фонд започва да купува имоти скоро

Норвежкият държавен фонд на стойност над 500 млрд. долара ще започне да инвестира в недвижими имоти „в близкото бъдеще“ и вероятно ще разшири портфолиото си с инфраструктурни активи, съобщи шефът на централната банка на страната, цитиран от Ройтерс.

Норвежката централна банка (Norges Bank) управлява фонда от името на правителството, като в него се трупат основната част от държавните такси за петролни и газови дейности в Северно море.

„Покупките на имоти... ще започнат в близкото бъдеще“, казва управителят на банката Свейн Гйедрем в реч, публикувана на сайта на Norges Bank. По-рано Норвегия разреши на фонда да държи до 5% от активите си под формата на недвижими имоти.

„Разделителната линия между недвижими имоти и инфраструктура не е много ясна и гледайки още по-напред, може да е естествено да се инвестира в активи, които може да бъдат класифицирани като инфраструктура.“

Гйедрем посочва още, че Норвегия трябва да обмисли евентуален отказ от регионалната система за разпределение на инвестициите на фонда, която сега предпочита вложенията в Европа. Ако това стане, фондът ще инвестира повече в Северна и Южна Америка и в Азия, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още