IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова програма за енергийна ефективност подкрепя домакинства и сдружения

По програмата REECL може да се финансира поставянето на слънчеви колектори и отоплението на биомаса

13:45 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Както отделни домакинства, така и сдружения на собственици в многофамилни сгради ще могат да кандидатстват за кредит и безвъзмездна помощ, ако предприемат мерки за енергийна ефективност. Това заявиха експерти, които представиха REECL – Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома, съобщи БТА.

Кредитният ресурс на програмата е осигурен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и е в размер на 40 млн. евро, а безвъзмездната помощ от 14 млн. евро се предоставя от Международния фонд Козлодуй, като партньор на инициативата е икономическото министерство, каза заместник-министър Делян Добрев.

Борис Петков, ръководител на проекта, посочи, че се допуска финансиране на всички видове подобрения в дома, които подобряват енергийната ефективност – енергоспестяващи прозорци, газови котли, отоплителни уреди, печки и котли на биомаса, слънчеви колектори за топла вода, фотоволтаични системи, абонатни станции и сградни инсталации, газификационни системи, както и саниране на външните стени.

Две търговски банки - ПроКредит Банк и Райфайзенбанк, засега отпускат кредити по програмата, като управляват кредитния ресурс от ЕБВР и отпускат безвъзмездната помощ до четири месеца след успешната реализация на подобренията.

Грантовете са до 20% от главницата на кредита за индивидуални проекти, 30% при подобрения на цели сгради с най-малко три домакинства и 35% при едновременното подобрение на външната обвивка и инженерните системи на сградата.

Всички проекти ще се проверяват от независим консултант и тогава се изплаща грантовата компонента, добави Петков.

Надяваме се от следващата година още две - три търговски банки да станат партньори на програмата и така условията по отпусканите кредити да станат още по-добри, заяви Даниел Берг, директор за България на ЕБВР.

Румяна Тодорова, изпълнителен директор на ПроКредит Банк, посочи, че лихвите по кредитите са преференциални, но има условие използваните в ремонта материали да отговарят на изискванията за енергийна ефективност.

Изпълнителният директор на Райфайзенбанк Момчил Андреев допълни, че подобна инвестиция се изплаща до седем години, след което домакинствата ще печелят от по-ниските си сметки за отопление и енергия.

Каква е разлика между програмата за енергийна ефективност на сгради, която предстои да започне по ОП "Регионално развитие" и програмата REECL? По първата програма могат да кандидатстват само сдружения на собственици в сгради многоетажна собственост. По втората програма могат да кандидатстват отделни домакинства и по-малки сгради в малки населени места, поясниха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още