IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият имотен балон в Исландия засегна водещ ипотечен кредитор

Рейкявик ще отпусне спасителен заем на Фонда за жилищно кредитиране (HFF)

13:12 | 29.11.12 г. 1
Новият имотен балон в Исландия засегна водещ ипотечен кредитор

Четири години, след като позволи на търговските си банки да изпаднат в неплатежоспособност заради дългове за 85 млрд. долара, Исландия пак се готви да спасява един от най-големите ипотечни кредитори в страната, пише Bloomberg.

Фондът за жилищно кредитиране (HFF), който към края на октомври имаше облигации в обращение на стойност около 4,1 млрд. долара, е най-големият емитент на дългове в Исландия след правителството.

Чуждестранни инвеститори, притиснати от контрола върху исландската крона, бяха принудени да купуват облигации на HFF поради липса на други алтернативи. Това повиши цените на активите и засили инфлацията, което на свой ред предизвика порочен кръг за кредитора, емитиращ единствено ипотечни дългове, сързани с индекса на потребителските цени.

Капиталовата инжекция за HFF едва ли ще надхвърли 103 млн. долара, съобщи правителството.

Освен това ще е нужно и да се предоговорят условията по дълговете на компанията. Предложението за спасителния заем към дружеството ще бъде включено в бюджета на страната за 2013 г.

Информационната агенция припомня, че преди близо 2 месеца Moody’s присъди негативна перспектива пред рейтинга на кредитора, което означава, че в скоро време оценката ще бъде понижена. Сегашният рейтинг на HFF е само на 1 крачка от неинвестиционно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
OO свещанна простота! От теб по долна е само алчноста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още