IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият собственик на къщата на Яворов в София обещава ремонт

В началото на 2009 Equest е продал имота на фирма, собственост на масон N1 в България

17:13 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новият собственик на къщата на Яворов в София обещава ремонт

Фирма „Пан 2003“, която от началото на годината е собственик на къщата-музей на българския поет Пейо К. Яворов в София, уверява, че е готова да започне ремонт на цялата сграда, за което има вече съгласуван проект в Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ). Това става ясно от съобщение на Министерство на културата (МК).

Сградата се намира на ул. „Г. С. Раковски“ 136 в столицата, като е в окаяно състояние. Имотът преди това беше собственост на инвестиционния фонд Equest.

По думите на новите собственици ще бъдат ремонтирани първият и третият етаж, а на втория етаж ще бъде изцяло възстановен музеят.

Очаква се през пролетта на следващата година музеят на Яворов да отвори врати.

МК сформира инспекторат, който ще следи за състоянието на паметниците. В случай че собственикът на сградата на къщата-музей „П. К. Яворов“ не изпълни своето задължение, „МК ще приложи цялата строгост на Закона за културното наследство“, заявяват от ведомството.

„Пан 2003“ е регистрирано в София дружество с ограничена отговорност, развиващо дейност в строителния и хотелиерския сектор. Собственици са „Хелпик“ ООД и Володя Лозанов. Лозанов, който инвестира и в енергийния сектор, по-рано тази година беше избран за Велик майстор на Великата ложа на масоните у нас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още