IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство се измества към Пловдивска област

Продължава тенденцията да се строят по-малко, но пък по-големи административни сгради, показва статистиката на НСИ

12:39 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новото строителство се измества към Пловдивска област

През третото тримесечие в Пловдивска област е започнало строителството на 84 жилищни сгради, 7 административни и 43 други сгради, показват данните на Националния статистически институт. Така областта е новият лидер по започнало ново строителство, измествайки Бургаска област, която оглави класацията през второто тримесечие.

Припомняме, че през периода април - юни  в Бургаско бяха започнати 197 нови жилищни сгради със 790 жилища в тях и обща разгърната площ от малко над 97 хил. кв. метра.

Като цяло данните на НСИ за третото тримесечие показват, че новите жилищни сгради, чието строителство е започнало в летните месеци, са общо 600 с 1 715 жилища в тях и обща застроена площ от почти 220 хил. кв. м.

Според статистиката броят на започналото строителство на жилищни сгради у нас в периода юли – септември намалява с 26,1% спрямо второто тримесечие на 2014 година и с 12,7% спрямо третото тримесечие на 2013 година.

Освен в Пловдивска област голям брой нови жилищни сгради започват да се строят в областите Варна (64 жилищни сгради), Стара Загора (54 жилищни сгради) и София област (51 сгради). 

По отношение на започнатото строителство на административни сгради през третото тримесечие е започнало строителството на общо 22 такива сгради. Това предсташлява спад от 8,3% на тримесечна база. В същото време обаче общата застроена площ се увеличава с 25,2%. На годишна база тенденцията е същата – броят на новозапочнатите административни сгради намалява с 47,6%, но застроената площ е по-голяма с малко над 30%.

Лидер по започнато строителство на административни сгради отново е Пловдив (7), следван от Велико Търново (4) и Столична област (3).

В отчетения период е започнало строителство и на общо 557 други сгради с обща застроена площ от 329 хил. кв. м. В тази статистическа категория НСИ следи строителството на предназначените за различни дейности сгради - производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

През летните месеци властите са издали и общо 1 039 разрешителни за строителство на нови жилищни сгради с 3,4 хил. жилища в тях. Общата разгърната застроена площ е 443,6 хил. кв. метра. Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни намалява със 7,3 на сто, а на годишна база – с 11,4 на сто.

Намалява и броят на жилищата, и на застроената площ в сградите, получили разрешително за строеж през периода юли – септември.

Одобрено е строителството на общо 52 административни сгради или с 10,6% повече спрямо предходното тримесечие. На годишна база, тоест спрямо третото тримесечие на 2013 година, обаче има спад от малко повече от 7 на сто. Продължава обаче тенденцията административните сгради да са по-големи – планираната застроена площ е общо 59,7 хил. кв. метра, което е със 74% повече спрямо записаното в разрешителните от второто тримесечие и със 7,7% спрямо третото тримесечие на 2013 година.

Броят на издадените разрешителни за други сгради е с 6,8% по-малък на тримесечна база и с 13,8% на годишна база. По данни на НСИ през анализирания период са били издадени общо 1 092 разрешителни за строеж на други сгради.

Припомняме, че от Камарата на строителите в България представиха през септември песимистична прогноза за сектора – според тях развитието на строителната индустрия поне още две години ще продължава с бавни темпове и ще е далеч от предкризисните равнища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още