IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха края на кризата на офис пазара в Уест Енд в Лондон

Офис наемите в Уест Енд се връщат към нивата отпреди кризата

13:27 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха края на кризата на офис пазара в Уест Енд в Лондон

В лондонския регион Уест Енд бе сключена сделка за отдаване под наем на офис площи над психологическата граница от 100 паунда за кв. фут (около 1076 паунда на кв. м) на година. Това се случва за първи път след завръщането на доверието сред финансовите наематели, което вече започна да причинява недостиг на първокласни офис площи, пише FT.

Компанията за дялови инвестиции Rhone Capital се е съгласила да наеме последния етаж на офис сграда в престижния квартал „Мейфеър“ за над 105 паунда на кв. фут. Площите са в добавка към два по-долни етажа, които компанията е наела за средно 95 паунда на кв. фут.

Въпреки че сделката е сравнително малка по мащаб, лондонските брокери гледат на нея като показателна за по-общо възстановяване на пазара на офиси в Уест Енд и по-специално за сгради трофеи в района на „Мейфеър“.

Предполага се, че Rhone вече е преотдала част от площите на други наематели, което показва мащаба на търсенето, пише изданието.

Тази година в Уест Енд бе отчетено силно възстановяване на офис наемите. Това е в рязък контраст със ситуацията през 2009 г., когато коментаторите все още прогнозираха резки спадове за наемите в най-престижните сгради, които бяха популярни сред успешните хедж фондове по време на бума, които обаче се оттеглиха от пазара след началото на кризата.

Наемите вече се понижиха с близо една трета от своя пик през 2008 г., когато достигнаха 120 паунда на кв. м.

Въпреки това завръщането на финансовите компании на печеливша територия означава, че те отново предприемат експанзия на своя бизнес.

„Има недостиг на офис площи в Уест Енд, което тласка наемите на най-добрите сгради в района много по-високо“, коментира Пол Смит, партньор в компанията за имоти H2SO, която консултира компанията собственик на въпросната сграда Prupim.

По данни на CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE), публикувани наскоро, Уест Енд продължава да бъде най-скъпият офис пазар в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още