IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обновяването на водната инфраструктура ще "храни" строителството догодина

Около 90% от обема на строителните работи, изпълнявани в момента, са по обществени поръчки по европроекти

12:01 | 12.10.12 г.
Обновяването на водната инфраструктура ще "храни" строителството догодина

Строителният бизнес очаква през следващата година да изпълнява повече дейности, свързани с обновяването на водния сектор и изпълнението на проекти, финансирани със средства от оперативната програма „Околна среда“.

Това съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов в Добрич, където беше открит новият офис на областното представителство на организацията, предаде БТА.

Преди по-малко от месец на строителен форум, организиран от камарата, министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че през 2013 г. стартират процедурите за изграждане и ремонт на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура на обща стойност над 2 млрд. лева.

Отделно по програмата „Регионално развитие“ през следващата година също трябва да бъдат усвоени около 2 млрд. лева, за да не загубим средства.

Двете програми откриват сериозни възможности за строителните фирми, чиято работа сериозно намаля заради кризата. Светослав Глосов също призна, че в момента около 90 на сто от обема на строителните работи е в изпълнение на обществени поръчки почти изцяло по европейски проекти.

Той подчерта обаче, че основен проблем за бизнеса при работата по обществени поръчки са заложените в изискванията за участниците в тръжните процедури дискриминационни критерии. Глосов предупреди, че тази практика води до финансови корецкии и загуби както за местните власти, така и за бизнеса.

Общините са натрупали и сериозен дълг към строителния бизнес, съобщи още Светослав Глосов. Задълженията се изчисляват на над 180 млн. лева.

По думите на председателя на строителната камара строителни фирми са завели дела срещу някои общини, като има и съдебни разпореждания за блокирането на редица общински сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още