Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Община Кюстендил издаде облигации за 6,5 млн. евро за строеж на балнео комплекс

Медико-балнеологичният комплекс ще включва хотел със 150 легла, рехабилитационни центрове, две турски бани, както и басейн с плаж на площ от 30 дка

Община Кюстендил издаде облигации за 6,5 млн. евро за строеж на балнео комплекс

Хотелът към комплекс "Св. Иван Рилски". Визуализация: Община Кюстендил

Община Кюстендил издаде облигации за 6,5 млн. евро, като регистрацията на емисията в Централен депозитар е на 9 септември 2011 г. Предвижда се книжата на Община Кюстендил да бъдат листвани на пода на БФБ-София.

Ще бъде изграден Медико-балнеологичен комплекс "Св. Иван Рилски", който ще включва хотел със 150 легла, Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация с 200 легла и конферентни зали с капацитет 300 човека, Център за долекуване на инсултно болни за долекуване след оперативни процедури във ВМА.

Комплексът ще включва също две антични турски бани и лечебен плажен и спортен център на площ от 30 дка, включително минерален басейн. В Медико-балнеологичен комплекс "Св. Иван Рилски" е предвидено да работят 217 души.

Облигацията е обезпечена с активи на стойност 7,8 млн. евро, включитено 5,8 млн. евро ипотека върху общинска частна собственост и 2 млн. евро залог на настоящи и бъдещи вземания, включително данъчни и неданъчни.

Срокът на облигационния заем е 10 години. Според презентацията за издаването на облигациите, която Investor.bg публикува, лихвата е плаваща (базирана на 6-месечен Euribor), но не повече от 6,5% годишно.

За сравнение лихвата по 10-годишните облигации на Община Пловдив (издадени през 2009 г.) е фиксирана на 7,25% за първите 3 години и след това 4% + 6-месечен Euribor, лихвата по 10-годишните облигации на Община Варна (издадаени през 2010 г.) е 4,45% + 6-месечен Euribor, а 10-годишните книжа на Община Стара Загора (издадени през 2005 г.) са с лихва от 6%.

Община Кюстендил предвижда Медико-балнеологичен комплекс "Св. Иван Рилски" да е доста рентабилен, като заложените приходи за 2013 г. са 3,5 млн. лв., а за 2014 г. - 5,4 млн. лв., като "свободният паричен поток ще възлезе на 300 000 лв. през 2013 г. и 1,65 млн. лв. през 2014 г."

Очаква се свободният паричен поток да достигне 3 млн. лв. през 2020 г. при приходи от 8 млн. лв. За периода 2014-2020 г. плащанията на лихви и главници ще са за около 2 млн. лв. годишно, като плановете са свободният паричен поток да ги покрие и надхвърли.

По статията работи: автор Мариян Йорданов
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
Кюстендилските минерални извори са неразработена златна мина. Свалям шапка на кмета за инициативността му и за проведеното допитване до населението за изграждането на центъра! Престанете да величаете Велинград и влагайте в Кюстендил!

Още от