IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Поморие ще става “зелена” с голф комплекс и екопроекти

Сред екопроектите са реновиране и реконструиране на сметището и изграждане на система за разделно събиране на отпадъци по португалска технология

17:44 | 28.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Община Поморие ще става “зелена” с голф комплекс и екопроекти
Община Поморие планира да реализира редица екологични проекти, които имат за цел да я превърнат в един от първите в България “зелени” региони, съобщи пред журналисти кметът на общината инж. Петър Златанов.

Проектите ще доведат до повишаване на енергийната ефективност на общината, оптимизиране на процеса на сметосъбиране, изграждане на нова пътна, канализационна, електроразпределителна инфраструктура, повишаване на конкурентоспособността на общината в привличането на по-платежоспособни туристи, каза Златанов.

Най-мащабният сред проектите е изграждането на голф игрище с 18 дупки в град Каблешково. Инвеститор е Кабланд ООД – съвместно дружество с община Поморие, която участва с 20%, а цялата инвестиция е над 194 млн. евро.

Проектът за голф комплекса, наречен “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб”, има сертификат за инвеститор първи клас.

Той ще бъде изграден на площ от 1 918 декара и ще има развлекателен комплекс за целогодишна експлоатация, 4- или 5-звезден хотел (управляван от международна верига), голф академия, тенис академия, плувни басейни, вили и апартаменти за почивка и сезонен престой.

Инвеститорът смята да изгради своя собствена инфраструктура (включително пречиствателна станция и подстанция), като неизползваният капацитет ще бъде предоставен на разположение на местното население от Каблешково.

Комплексът, който ще се изгради на три фази, ще осигури между 800 и 1000 работни места. Стойността на изградената инфраструктура през първа и втора фаза ще възлиза на 17,1 млн. евро.

Проектът има одобрен подробен устройствен план (ПУП) и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОЗ).

Реализацията на проекта е планирана да стартира до края на годината.

Изпълнителният директор на Кабланд ООД Дарио Томалети каза за Investor.bg, че първият етап от проекта ще отнеме 36 месеца и ще бъде на стойност 64 млн. евро. Той включва изграждането на един хотел и 700 жилищни единици. Третият и евентуално четвъртият етап ще зависят от пазара и от търсенето.

Целта ни е да организираме турнир “Bulgaria Open”, за който ще ни трябва база за посрещане на всички участници и гости. За тази цел ще ни е необходимо да изградим жилища, тъй като предвиждаме да имаме само един хотел, който не е достатъчен”, каза той.

Томалети заяви, че не е планирана продажбата на жилищата.

Нашите акционери имат участия и в други голф комплекси, откъдето ще идват играчи и ще ползват базата ни тук”, коментира той.

Комплексът е насочен към високия клас голф туристи, като по думите на Томалети те харчат средно двойно повече от обикновения турист.

Той коментира за Investor.bg, че в момента у нас има не повече от 2-3 хил. голф играчи, но има и много други, които биха се запалили по спорта с неговата популяризация.

В момента в България има стартирани 15 проекта за изграждане на голф игрища. Да се надяваме, че до няколко години те ще са функциониращи и ще привличат както чужди, така и местни играчи“, каза той.

Сред инвеститорите в проекта е Томас Галахър, който ръководи ирландската строителна и инвестиционна компания JJ Gallagher Ltd. Той има 4-годишен опит в областта на изграждането на търговски обекти, голф терени и места за отдих във Великобритания и Западна Европа, както и в проекти за гражданско строителство, строеж на пътища, пречиствателни станции, тунели и мостове. Другият инвеститор е неговият син Николас Галахър, един от създателите и директор на Powerscourt Capital, инвестиционен фонд, базиран в Дъблин, и представител на “Gallagher Trust”.

Дейвид Нюман е третият акционер в проекта. Той е президент на Еврофонд Груп, която принадлежи на няколко богати британски и испански фамилии с инвестиции в Германия, Великобритания, Ирландия, САЩ и Испания, казаха от Кобланд.

По думите на Златанов основните дейности, които формират брутния продукт на общината, са свързани с туризма, а делът на земеделието е между 27 и 30%. Развита е и балнеологията и спа услугите, като наскоро Поморие бе обявен за “Столица на балнеологията”.

Предвиждаме, че застаряваща Европа ще има все повече нужда от балнеоложки услуги”, каза той.

Утре министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще бъде на посещение в Поморие по случай церемонията по връщането на пристанище Поморие като собственост на общината. Ще бъдат върнати и пристанищата на Ахтопол и Царево, каза Златанов.

В момента община Поморие търси партньори за сключване на публично-частни партньорства с цел инвестиция и опериране на пристанището. Предвижда се за в бъдеще то да действа и като марина.

Сред по-значимите инвестиции в общината са ваканционен комплекс на Sunset Resort, който включва 2 700 легла, както и петзвездният хотелски комплекс на Петрол Холдинг АД.

Екологичните проекти на общината включват реновиране и реконструиране на сметището, което ще бъде превърнато в парк. Ще бъде изградена и нова система за разделно събиране на отпадъци по португалска технология.

Запитан за стойността на този проект Златанов каза за Investor.bg, че тя няма да е толкова висока, а съществена част от средствата се предвижда да бъде похарчена за обучителни програми и стимулиране на населението за прилагане на разделното събиране. Очакваната стойност на проекта е между 3 и 6 млн. лв.

Предвижда се и създаване на “зелен регистър” за сертифицирането на всички трайни дървесни видове, пешеходни зони и части от плажа.

Ще се изгражда и рифово съоръжение, чрез което ще се създадат около 3 км нова плажна ивица. Проектът ще се реализира на четири етапа, като общата му стойност е над 20 млн. лв.

Предвиден е и проект за разделна канализация на Поморие, чиято стойност е над 27 млн. евро.

Планираме и разширяване на капацитета на пречиствателната станция до еквивалент на 120 хил. жители (при значителен дисбаланс на натовареността през летния и зимния сезон), като за целта ще бъдат инвестирани около 16 млн. лв”, каза Златанов.

Водят се и разговори с потенциални инвеститори за изграждане на съоръжения за рециклиране и преработка на отпадъци с вероятен размер на инвестицията около 6-7 млн. лв. Тези съоръжения могат да обработват отпадъци в съотношение нерециклиран – обработен боклук от 300 към 1, каза Златанов.

Той добави, че Поморие е единствената община, която в момента изгражда със собствени средства читалищна сграда. Проектът е на арх. Атанас Панов, а сградата е с площ от 1 900 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още