IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Враца стана собственик на сградата на историческия музей в града

Сградата е една от малкото в България, строени за нуждите на един съвременен музей

15:23 | 07.03.12 г.
<p>
	<em>Рогозенското съкровище, което е част от експозицията на историческия музей във Враца. Снимка: Регионален исторически музей, Враца</em></p>

Рогозенското съкровище, което е част от експозицията на историческия музей във Враца. Снимка: Регионален исторически музей, Враца

Правителството предостави на Община Враца правото на собственост върху сградата на Регионалния исторически музей, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Сградата с разгъната застроена площ от над 3 хил. кв. м. ще продължи да се използва за събиране, съхраняване, изучаване, експониране и популяразиране на културно-историческото наследство на врачанския регион.

Централната музейна сграда във Враца е построена в началото на 80-те години на ХХ век. За времето си тя е едно от малкото здания в България, което е специално проектирано и изградено за нуждите на един съвременен музей.

Историческият музей с художествена галерия е превърнат в Регионален исторически музей през 2000 г.

С друго решение на кабинета сграда на Професионалната техническа гимназия „Юрий Гагарин” в Монтана беше обявена за имот – частна държавна собственост и вече ще се управлява от областния управител на Монтана.

Имотът е бил предназначен за автосервиз, но е завършен само в груб строеж и не се използва по предназначение, тъй като е много отдалечен от учебната сграда на гимназията.

Училището не разполага и с необходимите средства за довършване и опазване на зданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още