IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха кмета и главния архитект на Несебър по случая с дюните

Двамата са с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 3 хил. лева

14:08 | 11.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обвиниха кмета и главния архитект на Несебър по случая с дюните

Бургаската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми лица кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов във връзка с издадените разрешения за строителство върху дюни в район около Несебър.

Случаят доби популярност в края на декември 2012 година. Тогава беше продаден терен с разрешение за строителство в защитени зони. Изпълнител на проекта трябваше да бъде фирмата „Сле Груп”. Разследването показа, че разрешението е издадено на базата на факта, че мястото не е дюна, макар и да се намира в защитената зона.

Съдът привлича като обвиняем кмета на Несебър Николай Димитров, тъй като „не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията при Община Несебър”, се казва в постановлението на съда.

От своя страна главният архитект Валентин Димов е насрочил и провел заседания на общинския експертен съвет за устройство на територията в състав, който не съответства на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.  По закон инвестиционните проекти за разрешените по този закон обекти, попадащи в зона „А" и зона „Б", се приемат от Общинския експертен съвет по устройство на територията, след което се одобряват от главния архитект.

За тези престъпления предвидените наказания са от една до осем години затвор. Постановленията за привличане на обвиняемите са били постановени днес (11 февруари). Николай Димитров и Валентин Димов са с мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на по 3 хил. лева.

От Бургаския съд допълват, че има неизпълнение на служебните задължения на длъжностни лица от община Несебър и при друга процедура, която касае строителството на сграда в Несебър. Инвеститор на този проект е „Империал бул тръст”, а сградата е на първа линия на морето и попада в територията, стопанисвана като учебна спортна база от Националната спортна академия.

От Бургаския съд допълват, че са се самосезирали по случая след публикациите в медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Хич да не им пука - оправдани са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още