IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ли се нова златна треска за инвестиции в имоти в ЦИЕ?

Пазарите в региона са узрели и някои могат да бъдат определени като западноевропейски, смятат експерти

13:26 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква ли се нова златна треска за инвестиции в имоти в ЦИЕ?

Пазарът на имоти в Централна и и Източна Европа (ЦИЕ) завърши 2011 г. с едно от най-високите нива в инвестиционната активност в Европа. Над 11 млрд. евро бяха инвестирани в сектора в региона през миналата година, което бе третото най-високо ниво в историята на ЦИЕ.

Въпреки това от началото на годината специалисти отчетоха спад в интереса поради ограниченото финансиране и липсата на подходящи инвестиционни продукти.

Дали можем да очакваме нова „златна треска“ за инвестиции в ЦИЕ и какви условия трябва да има за това?  Това бе въпросът, чиито отговор търсеше форумът, посветен на инвестициите в имоти в региона, организиран наскоро в Лондон от PropertyEU.

Мнението на специалистите обаче беше, че инвестиционните пазари в региона и интересът от миналата година не могат да бъдат определени като „златна треска“.

„Златната треска за мен е негативен термин, тъй като златната треска в САЩ остави безлюдни цели селища”, коментира Мартин Ербе, директор за ЦИЕ в германската банка Helaba. „Смятам, че след като инвеститорите се преместят от ЦИЕ към Русия да се надяваме, че няма да оставят Варшава като обезлюден град.“

Той казва, че пазарите в ЦИЕ вече са узрели и инвеститорите проучват инвестиционните възможности много по-внимателно, отколкото в началото.

Андреас Ридър, директор за ЦИЕ в CBRE, потвърждава, че пазарът в региона не преминава през период на златна треска. Той уточнява, че по-голямата част от обема отива към Полша и Чехия.

„Често описвам Полша и Чехия като западноевропейски в много отношение. С доходност от 6-7% не бих казал, че те са надценени“, казва той.

„В момента не се сключват много сделки и определено нямам чувството, че някой бърза да сключи сделка“, добавя Ридър.

Ян Ген, вицепрезидент на специализираната в търговски центрове Mayland, казва също, че инвеститорите и предприемачите са още по-затруднени поради по-стриктните изисквания по отношение на капиталово участие и гаранции от страна на кредиторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още