IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват пазарът на търговски площи у нас да бъде по-динамичен догодина

Експерти прогнозират 2012 г. да бъде тежка за пазара, но изключително активна

07:50 | 16.12.11 г.
Очакват пазарът на търговски площи у нас да бъде по-динамичен догодина

Повече динамика на пазара на търговски площи през 2012 г. очакват от Forton International. Шест търговски центъра са обявени в строеж и се отдават под наем, 3 от тях са в напреднала фаза и предстои да бъдат завършени през 2012 г., посочват от компанията.

Освен големите проекти в процес на изграждане, има и доста изтичащи договори, които трябва да бъдат предоговорени именно догодина, коментира изпълнителният директор на компанията Сергей Койнов.

Появата на сериозен обем нови площи през 2012 г. ще предложи голям избор на наемателите и ще затвърди тяхната водеща роля в процеса на преговорите, заключават експертите.

Компанията очаква раздвижване и на пазара на офис площи през следващата година. То ще бъде в резултат основно от стремежа за оптимизация на разходите от страна на компаниите след изтичането на 5-7 годишните договори за наем.

„Новите договори ще продължат да се сключват след сериозни преговори и избор от страна на наемателите, предвид наличието на редица нови сгради”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International.

“Тенденцията за релокация, която беше основна тема за наемателите през последните две години, най-вероятно ще се запази“, допълва той.

Експертът очаква още наемателите да продължат да търсят по-добро качество на офис на по-добра цена.

„Нашите анализи сочат, че разходите за наем и поддръжка на офис могат да се оптимизират с до 25%, като същевременно наемателите ще се радват и на значително по-качествени офис площи в нови, модерни  сгради”, пояснява Кайзеров.

Положителни очаквания имат и експертите по индустриални площи. Този пазар е силно зависим от икономическата ситуация в Европа през предстоящата година. Като резултат от кризата редица компании от Стария континент решиха да изнесат в чужбина част от своите дейности. В следствие на това от Forton очакват увеличение на леките производства в страната ни и съответно на сделките за индустриални площи.

Ще продължат и други две тенденции, които бяха видими на пазара на бизнес имоти през  2011г. - изграждане на собствени логистични центрове и/или изграждане на площи според нуждите и изискванията на конкретния наемател (built-to-suit), посочват от компанията.

В заключение експертите посочват, че 2012 г. ще бъде като цяло трудна за пазара, но изключително активна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още