IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха националната концепция за пространствено развитие до 2025 г.

Документът беше въведен с промените в ЗУТ и заменя националната комплексна устройствена схема и регионалните устройствени схеми

15:34 | 19.12.12 г.
Одобриха националната концепция за пространствено развитие до 2025 г.

Правителството одобри Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013-2025 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Това е първият по рода си документ за устройство на територията през последните три десетилетия, който обхваща цялата страна и се разработва в условията на възстановена собственост върху земята и горите, уточняват от кабинета.

Единната национална концепция за пространствено развитие, на базата на която ще бъдат подготвени схема за пространствено развитие на отделните райони, схема за пространствено развитие на областите, както и концепция за пространствено развитие на всяка община, заменя Националната комплексна устройствена схема и регионалните устройствени схеми като документи.

Документът беше въведен с промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), като поставя основите на реформата при стратегическото планиране на национално и регионално равнище, както и при устройственото планиране.

Предвижда се да бъдат създадени различни територии за развитие и т. нар. зони за въздействие – зониране на териториите според целите на пространственото развитие, според което ще се определя къде какви инвестиции могат да бъдат правени.

На базата на концепцията за пространствено развитие ще се осъществяват и инвестициите, които ще се финансират със средствата от програмата за регионално развитие в периода от 2014 до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още