IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени за жилища във Великобритания достигат почти рекордни нива

Приключването на сагата около Brexit е повишило настроенията, но част от несигурността остава

14:40 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Офертните цени за жилища във Великобритания са се повишили до почти рекордни нива през този месец, след като успехът на Борис Джонсън с Brexit увеличи доверието, сочат данни на оператора на уебсайт за имоти Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Цените са се повишили с 0,8% през февруари средно до 309 399 лири (400 000 долара), показват данните, публикувани в понеделник. В Лондон те са нараснали с 2,7% на месечна база, тъй като несигурността за бъдещите отношения на страната с Европейския съюз започна да намалява. Вб_я Вб_я

Посещенията на уебсайта на Rightmove са отчели рекордни нива. Съживяването на търсенето е последния знак за подобряване на настроенията в имотния бизнес през тази година. Референдумът от 2016 г. оказа продължително негативно влияние върху пазара на жилища във Великобритания, като Лондон беше засегнат особено силно. Великобритания напусна ЕС в края на януари и сега работи за сключването на дългосрочно търговско споразумение с блока.

„Има бум в активността на купувачите“, казва Майлс Шипсайд, директор на Rightmove. „След три години и половина на несигурност около Brexit, колебания и отлагания, изглежда, че мнозина сега смятат 2020 г. за годината в която да задоволят незадоволените си жилищни нужди“, добави той.

Въпреки че пазарът на жилища все още се поддържа от ниските лихви, рекордната заетост и недостига на жилища, периодът на несигурност около Brexit не е приключил. Джонсън си постави срок до края на годината да приключи търговска сделка, което според експертите ще бъде трудна задача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още