IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени за продажба на жилища във Великобритания чупят пореден рекорд

Продавачите на имоти на Острова са искали с близо 10% по-висока цена през април спрямо година по-рано

11:50 | 26.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Офертните цени за продажба на жилища във Великобритания достигнаха рекордно високо ниво за трети пореден месец в резултат на недостига на имоти на пазара, съобщава Bloomberg.

Онлайн порталът за обяви за продажба на имоти Rightmove Plc изчисли, че средната цена, която продавачите са търсили през април - 360 101 паунда (463 598 долара), е била с 9,9% по-висока от тази преди година.

От компанията описват това като "лудост" и посочват, че цените във всички региони и всички сегменти на пазара достигат рекордни върхове за първи път от 2007 г.

Британският жилищен пазар продължава да процъфтява въпреки трите последователни увеличения на основните лихви от Английската централна банка и натиска върху финансите на домакинствата от нарастващите данъци и сметките за енергия. Местният пазар страда от хроничен недостиг на нови жилища за продажба.

"Това не може и няма да продължи по този начин, но поради силния дисбаланс на търсенето и предлагането изглежда, че всяко значително забавяне ще бъде постепенно и ще има по-скоро меко, отколкото твърдо кацане", коментира Тим Банистър, директор на данните за имотите в Rightmove.

Временното отпадане на данъка върху продажбите на имоти на цена под 500 хил. паунда в отговор на пандемията допълнително изкриви пазара. Хората, които търсеха нов имот, изтеглиха напред във времето решението си, за да се възползват от данъчното облекчение, които приключи миналия септември.

Това създаде порочен кръг, поддържайки предлагането на жилища за закупуване на исторически ниски нива, обяснява Том Бил, ръководител на отдела за проучвания в областта на британския жилищен пазар в консултантската компания Knight Frank. Липсата на възможности за покупка означава също, че някои продавачи се въздържат, което изостря проблема, допълва той.

"Регистрирането на интереса ви за покупка е по-малко ангажиращо и носи по-малко риск от обявяването на имота ви за продажба, което допринася за създаването на текущия дисбаланс", посочва Том Бил. "Въпреки това тази пролет има ранни признаци, че предлагането започва да се увеличава, което ще помогне цените на жилищата да се върнат на земята".

Над половината от имотите, обявени за продажба чрез сайта, са били продадени на или над офертната цена, което е най-високото ниво в историята, сочат още данните на Rightmove.

Освен това продавачите са успели да намерят купувач два пъти по-бързо, отколкото през 2019 г. - само за 33 дни от обявяването на имота до маркирането му като продаден. Това е най-краткият срок досега.

Месечният ръст на офертните цени е бил най-висок в югозападната част на Англия, където жилищата са се продавали и най-бързо - средно за 28 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още