IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните жилищни цени в Лондон с най-голям спад от година през август

Отслабващото потребителско доверие, както и потенциалният риск за кредитирането може още повече да подкопаят активността на жилищния пазар на Острова

12:22 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилища в Лондон. Снимка: RachelH_. Лиценз: <em><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Жилища в Лондон. Снимка: RachelH_. Лиценз: Creative Commons

Продавачите на жилищни имоти в Лондон понижиха офертните си цени най-много за последната една година през август, когато търсенето на най-скъпия пазар на имоти във Великобритания бе засегнато от сътресенията на финансовите пазари, сочат данни на сайта за имоти Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Цените „предлага“ в британската столица паднаха с 3,4% в сравнение с предишния месец, когато се понижиха с 1,4%.

За пазара в цялата страна стойността на жилищните имоти се понижи с 2,1%, което бе втори пореден месечен спад и най-големият от декември насам.

Цените често се понижават по това време на годината, но новите сътресенията на глобалните финансови пазари може би започват да се усещат и на британския пазар на имоти, казват от компанията.

Досега стойностите на британските имоти бяха подкрепени от липсата на предлагане на пазара, както и от ниските лихвени нива. От Rightmove обаче предупреждават, че отслабващото потребителско доверие, както и потенциалният риск за кредитирането в лицето на кризата с държавния дълг в някои европейки страни, може да подкопае активността на жилищния пазар на Острова още повече.

В национален план офертните цени на жилищата през август паднаха с 0,3% на годишна база до средно 231 543 паунда. Това е първият годишен спад от септември 2009 г. насам, казват от компанията.

Според доклада, отзвукът от финансовите сътресения във Великобритания вероятно ще бъде ограничен, тъй като цените вече са близо до дъното.

Цените в Лондон вероятно няма да продължат да се понижават със същите темпове както през август, тъй като в международен план на пазара се гледа като на убежище в период на финансови смущения.

Както купувачите, така и продавачите в Лондон предпочитат да се въздържат от сделки, освен ако наистина не им се налага, поради което очакваме цените да се стабилизират, а обемът от сделки да става все по-ограничен, коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove

Тепърва ще видим дали новите вълнения на глобалните финансови пазари ще засегнат пазара в Лондон през следващите няколко месеца, добавя той.

Проучването е базирано на над 102 хил. имота, обявени за продан чрез сайта на Rightmove през последния месец, обхващащи около 90% от пазара, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още