IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Лондон и Прага – най-добра защита при нова рецесия в Европа

Градовете извън еврозоната ще бъдат засегнати в много по-малка степен от евентуална нова вълна на кризата, смятат от DTZ

12:43 | 01.11.11 г.
Офисите в Лондон и Прага – най-добра защита при нова рецесия в Европа

Офисите в лондонското Сити и в Прага предлагат най-добра защита за инвеститорите в имоти, търсещи начин да гарантират общата си възвръщаемост, в случай, че секторът в Европа бъде въвлечен във втора рецесия заради дълговата криза в еврозоната, сочи изследване на консултантската компания DTZ, цитирано от Reuters.

Въпреки че финансовият квартал на британската столица и Прага ще бъдат засегнати отрицателно от една повторна рецесия, въздействието до към края на 2016 г. ще бъде доста по-слабо в сранение с други страни от и извън еврозоната.

"Като цяло мислим, че Лондон ще спечели от търсенето на качествени обекти и имиджа си на "сигурно убежище" извън изпитващата затруднения еврозона", твърди DTZ.

Компанията измерва последиците от втора рецесия на европейския пазар на офис имоти, предизвикана от 20% шанс от разрастване на дълговата криза в еврозоната, което би предизвикало срив на капиталовия пазар, спад на доверието на пазара, както и отрицателен ръст на БВП в еврозоната през 2012 и 2013 г.

В лондонското Сити за периода 2011-16 г. общата възвръщаемост от офиси ще бъде 6,6% в случай на втора рецесия, спрямо 7,7% ако икономиката продължи бавното си възстановяване, на което сме свидетели в момента. В Прага общата възвръщаемост би била 7,4% спрямо 8,6%.

Като цяло в 16-те града в Европа, включени в изследването, евентуална втора рецесия би довела до обща възвръщаемост от 3,2% до 2016 г., в сравнение със 7,8% ако икономиката продължи бавно да върви към оздравяване.

"Градовете извън еврозоната ще бъдат засегнати в много по-малка степен. Пазарите в еврозоната, от друга страна, са пряко изложени на въздействието на кризата и затова там прогнозите за възвръщаемост са много по-ниски в случай на криза", посочват от DTZ.

"Според нас в случай на разширяване на дълговата криза за инвеститорите ще е по-добре на пазари извън еврозоната. В същото време ключови пазари като Германия и Франция, които по традиция се смятат за сигурни убежища, всъщност могат да бъдат по-високо рискови по отношение на евентуални спадове на цените", допълват експертите.

Възможности до 2014 г.

Последна актуализация: 21:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още