IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на пазара на имоти в Канада започна

Финансовият регулатор в страната оказва натиск върху банките да ограничат кредитирането за инвестиционни проекти в сектора на имотите

13:46 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителството в Торонто е в разгара си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителството в Торонто е в разгара си. Снимка: Ройтерс

Най-големите банки в Канада затягат изискванията за кредитиране на строители на многофамилни жилищни сгради под натиска на финансовите регулатори в страната, съобщи Bloomberg.

Някои от финансовите институции изискват по-голямо самоучастие на инвеститорите в проектите. Освен това банките са поставили по-високи изисквания за предварително продадените апартаменти.

Бари Фентън, главен изпълнителен директор на Lanterra Developments, коментира пред агенцията, че финансовият регулатор е наредил на банките „да бъдат по-внимателни на кого и какви кредити“.

Дол Мейър, главен изпълнителен директор на Terra Firma Capital Corp., посочва, че в последно време от компанията му забелязват затягане на изискванията за кредитиране на строителни проекти.

Брад Ламб от Brad J. Lamb Realty Inc. пък твърди, че някои от финансовите институции са спрели изобщо да кредитират инвеститорите на пазара на имоти в Канада. Той посочва, че по време на срещите му с представители на различни банки основното оправдание за отказ на финансиране са предупрежденията на регулатора.

Водещи канадски политици, сред които финансовият министър Джим Флахърти, отдавна предупреждават за рисковете от високата потребителска задлъжнялост и нарастващите цени на жилищата. Увеличаването на продажбите беше поощрено от ниските лихви по ипотеките, което доведе до кредитен бум, но увеличи уязвимостта на някои домакинства заради нарастващите разходи по кредитите.

Канадският финансов регулатор обаче не е обявил официално, че има някакви нови и специфични изисквания относно кредитирането за сектора на имотите. Говорителят на надзорния орган Леони Ру коментира, че кредитните практики за жилищния сектор, особено в Торонто и Ванкувър, се наблюдават вече повече от година.

На 19 март са били публикувани насоки за ипотечното кредитиране на физическите лица, съобщава още Ру. Според тях банките трябва да предприемат разумни стъпки, за да проверят доходите на потенциалните кредитополучатели преди предоставяне на ипотеки, както и да приемат вътрешни стандарти за способността на кредитополучателите да си погасяват дълговете.

Джим Флахърти на свой ред посочи, че не е нужно регулаторът да поставя единни изисквания за ограничаване на кредитирането за сектора на имотите. По думите му банките и сами могат да затегнат правилата, по които отпускат заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още