IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийски влак за милиарди може да избави Южна Корея от строителната криза

Експерти обаче предупреждават за последиците от домакинството на Олимпийските игри

08:05 | 22.07.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span lang="bg-BG">Имоти в ски курорт в близост до избрания за домакин на игрите град Пьончан. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Имоти в ски курорт в близост до избрания за домакин на игрите град Пьончан. Снимка: Ройтерс

Домакинството на Олимпийските игри през 2018 г. предизвика строителен бум за 8,4 млрд. долара в Южна Корея, която планира да разшири мрежата си от високоскоростни влакове и да създаде нова дестинация за зимни спортове, насочена към милиони китайски туристи, пише Bloomberg.

Организаторите ще похарчат 3,7 млрд. долара за влак, който ще свързва централния град Уондзю с градовете-домакини на игрите Пьончан и Ганнън на изток. Още 1,4 млрд. евро ще отидат за шест спортни съоръжения, хотели и съоръжения за медиите, сочат документи на Международния олимпийски комитет, цитирани от Bloomberg.

Тези планове могат да облагодетелстват най-големите корейски строителни фирми, които се борят със слаби продажби на жилища и все по-силно затягане на условията за кредитиране в страната. Най-големият строител Hyundai Engineering & Construction Co., вторият по големина Samsung C&T Corp и водещият производител на влакови вагони в страната Hyundai Rotem Co вече проявиха интерес към договори за Олимийските игри.

"Местната строителна индустрия преживя трудни времена през изминалите години поради спада на пазара на жилища," твърди Пиен Сун Дзин, анализатор от Mirae Asset Securities Co. в Сеул. "Игрите не само ще вдъхнат живот на региона, но и на цялата държава", допълва той.

Приходите от Олимпиадата могат да помогнат на строителните компании да финансират нови проекти, след като банките свиха кредитирането за строителни проекти с 26% за трите години до края на 2010 г. поради опасенията си от лоши кредити, сочат данни на местната Финансова надзорна служба.

Олимпийските игри през 2018 г. ще донесат директни приходи в размер на 19,8 млрд. долара на четвъртата по големина икономика в Азия и двойно повече под формата на инвестиции, туризъм и реклама през следващото десетилетие, твърди Парк Тае Ил, старши анализатор от Изследователския институт Хюндай в Сеул.

В същото време експерти предупреждават за последиците от домакинството на Олимпийските игри. Ванкувър, например, където се проведоха зимните игри през 2010 г., намали цените на апартаментите в бившото олимпийско селце средно с 30%, за да стимулира продажбите.

Пекин, домакин на летните игри през 2008 г., построи търговски център и подземен тунел близо до Олимпийския стадион, за да може да покрие оперативните разходи.

"Правителството трябва разумно да преценява проектите, в които инвестира, за да не се окаже, че след игрите те ще събират прах," твърди Пиен. "Виждали сме това преди и съм сигурен, че подобни случаи са сред основните неща, които правителството не иска да повтори".

Южна Корея спечели домакинството на игрите в конкуренция с Мюнхен и Анеси във Франция. През 1988 г. страната бе домакин на лятната Олимпиада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още