IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още ограничения заплашват чуждите инвеститори в имоти в Китай

Властите ще пресекат спекулативните сделки на чуждите компании с цел печалба

12:47 | 06.01.12 г.
Още ограничения заплашват чуждите инвеститори в имоти в Китай

Китайското правителство обмисля да затегне ограниченията за чуждите инвеститори в имоти, съобщи китайското търговско министерство.

Ведомството изисква от местните власти да засилят наблюдението на инвестициите в имоти по региони и да затегнат контрола на риска, пише онлайн изданието PropertyWire.

Предвижда се строителните компании с чуждо финансиране да нямат право да спекулират с покупко-продажбите на проекти в сектора на имотите с цел печалба. В тази връзка търговското министерство ще наблюдава съвместно с министерството на земята и природните ресурси сключваните сделки.

Вероятно китайското правителство ще продължи с данъчните реформи в сектора на имотите. Властта смята да разшири пилотната си програма за данъчно облагане на имотите, както и да ускори данъчните реформи при земята и природните ресурси, съобщи финансовият министър на Китай Сие Сюжън.

За момента програмата за данъчно облагане на имотите действа в Чунцин и Шанхай. Според плановете тя ще бъде въведена и в останалите региони на страната, за да се подпомогне „охлаждането“ на пазара и спада на цените, уточнява изданието.

В последно време дебатът за държавния контрол върху пазара на имоти в Китай се засили. Правителствените данни подканиха редица експерти да призоват за разхлабване на ограниченията на пазара заради потенциалното отражение на спада на цените върху банковата система на Китай. Властите обаче са категорични, че рестрикциите ще останат, докато цените на имотите не достигнат разумни нива.

В Пекин, Шанхай, Циндао и Хайкоу например местните власти решиха да продължат рестриктивната политика на пазара на имоти. На други места в страната обаче местните власти обмислят мерки за подпомагане на купувачите на първи дом.

Властите в отделните региони на Китай зависят твърде много от продажбите на земя, затова местните правителства не изгарят от желание да продължават с рестриктивната политика на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още