IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От квадратен към кубичен метър на пазара на имоти в Истанбул

Пазарът в турския мегаполис преминава от измерване на площ към обем, а по-високите тавани се превръщат в знак на луксозно строителство

12:40 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
От квадратен към кубичен метър на пазара на имоти в Истанбул

Пазарът на имоти в Истанбул бавно, но сигурно преминава към триизмерен модел на маркетиране. Някои жилищни проекти вече не се задоволяват с обявяване единствено на площта на апартаментите, но започват да налагат като предимство и височината на таваните, пише турското издание Hurriyet.

С други думи пазарът преминава от измерване на площ към обем и скоро на сайтовете на брокерските агенции ще се обявяват имотите, измерени в куб. м.

Доколко е необходима тази нова риторика на пазара и как тя се отразява на цените на имотите?

Според изданието жилищата с по-висок таван създават впечатление за по-просторни помещения. Предимства има и от архитектурна гледна точка - високите тавани са по-естетични. Също така височината на стаите цялата гледка за живущите в тях. Наред с това става възможно поставянето на по-високи прозорци, което увеличава достъпа на слънчева светлина и повишава удовлетвореността и комфорта на обитателите, смятат специалисти.

От друга страна, логично по-високите помещения, и съответно по-високите сгради, повишават чувствително строителните разходи. За собствениците разходите също нарастват, тъй като в помещенията отоплението и охлаждането зависят от общия обем, а не само от квадратурата.

Накратко, за жилищата, които са замислени като по-нискобюджетни, няма възможност и смисъл да се изграждат с по-високи тавани.

По думите на Орхан Сарач от строителната компания Han Insaat тази нова тенденция се подкрепя още повече от факта, че на много места, най-вече в централните градски части, площите, подходящи за изграждане на нови сгради, които все още са на разположение, намаляват все повече. Това е възможност за предоставяне на по-просторни и свободни жилища за купувачите. С други думи, тъй като възможностите за хоризонтално разширяване са ограничени, инвеститорите използват разширяване в посока нагоре.

По-голямата кубатура вече се превръща в признак на луксозното строителство, коментира Сарач.

Разбира се това води до повишени разходи за предприемачите, но специално за проектите, насочени към централните части на големите градове, това е подходящо решение за изграждане на просторни и качествени жилища.

Също така височината се превръща в отличителна черта на проектите. Отдалече сградите изглеждат по-високи и с повече етажи. Един проект за сграда на 16 етажа, с височина на таваните от 4 м, погледнат отвън, изглежда като 22-етажна сграда, коментира Фикрет Инан, член на управителния съвет на строителната компания Fi-Yapi.

Саим Юлкер, архитект във Fi-Yapi обаче смята, че височината на таваните не трябва да се търси самоцелно. Тя трябва да е подчинена на цялостната концепция и да работи в унисон с останалата част от проекта.

Той смята, че по-практично е да се създава по-функционален, макар и по-малък, обем в сравнение с голям, но безцелно постигнат обем. В този смисъл по-голямата височина може да доведе до ненужно повишаване на разходите, да усложни в техническо отношение проекта и да създаде проблеми с вентилацията и отоплението на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още