IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбелязва се слаб ръст в издадените разрешителни за строеж от юли до октомври

Като брой на жилищата в сградите с издадени разрешителни се отчита намаление от 16% през третото тримесечие на годината

12:49 | 01.11.11 г.
Отбелязва се слаб ръст в издадените разрешителни за строеж от юли до октомври

Ръст от над един процент се отбелязва при разрешителните за строеж, издадени през третото тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За разлика с предишния период април-юни увеличението е значително по-слабо. Предишното тримесечие беше регистрирано повишение от 38,7%.

Интересна тенденция се наблюдава по отношение на броя на жилищата в сградите, чието строителство е позволено. Техният брой намалява с над 16% при отчетено увеличение от повече от 23% в предходните три месеца.

През третото тримесечие е регистрирано нарастване на издадените разрешителни за строеж на други сгради от над 4% при 44% през второто тримесечие. Разрешителните за строеж на административните сгради са намалели с 9% при повече от 81% ръст през второто тримесечие.

В сравнение с третото тримесечие на 2010 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 1,8%, показват още данните на националната статистика. Нарастване бележи и броят на разрешителните за строителството на административни и на други сгради, съответно с 8,9 и 18,1%.

Като цяло обаче намаляват броят на жилищата, както и застроената площ на сградите, за които са издадени разрешителните. През третото тримесечие спрямо аналогичния период на миналата година разгънатата застроена площ и жилищата намаляват съответно с 1,2% и 25,5%. При административните сгради общата застроена площ спада с 30,4%. Единствено при другите сгради застроената площ се увеличава с 16,6% на годишна база, като тенденцията е валидна и спрямо второто тримесечие на годината.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Бургас, Пловдив, София, София-град и Варна, показват данните на НСИ.  Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите Бургас, Варна, София-град, Пловдив и Благоевград.

Започнатите сгради

През третото тримесечие на 2011 г. е започнал строежът на 721 жилищни сгради с 1 689 жилища в тях, като общата им застроена площ е 226 982 кв. м, показват данните на статистическия институт. Започнало е още строителството на 31 административни сгради/офиси с 23 593 кв. м разгърната площ и на 565 други сгради с 332 748 кв. м разгърната площ.

Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради намалява с 1,5%, жилищата в тях - с 20,6%, а общата им застроена площ - със 17,1%. Започнатите административни сгради са по-малко с 13,9%, другите сгради - с 16,7%, докато обща им  застроена площ се увеличава съответно с 12,6 и 27,9%.

В сравнение с третото тримесечие на 2010 г. започнатите нови жилищни сгради намаляват с 4,8%, жилищата в тях - с 25,3%, а разгърната застроена площ - с 15,9%. Същевременно е регистрирано увеличение на започнатите административни сгради с 6,9%, на другите сгради - с 9,9%, и на общата им застроена площ - съответно с 30% и 27.5%.

През третото тримесечие областите, в които е започнало строителството на най-много сгради, са София, Варна, София-град и Бургас.

Проектите

Според изпълнителния директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков в момента се реализират предимно по-малки проекти, което е видно от намалението на разгънатата застроена площ на сградите като цяло.

Камарата не разполага с данни дали издадените разрешителни за строеж се отнасят до стари, подготвени преди кризата проекти, които се реализират сега със закъснение.

Оживлението в Бургас и Варна, което отчита националната статистика, се обяснява с по-ниската база, от която тръгват двата черноморски града, посочи изпълнителният директор на организацията. Освен това по думите на Бойков икономическата конюнктура там е по-добра, което е предпоставка за по-скоро локално, отколкото национално съживяване в строителния сектор.

Иван Бойков изрази задоволството си от заложените в бюджета за следващата година повече средства за плащания по европроекти, които са един от малкото източници на финансиране на строителството напоследък. Усвояването на парите обаче зависело от работата на администрацията, коментира изпълнителният директор на строителната камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още