IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат повишена активност на пазара на офис наеми в София

Търсенето на офиси е насочено предимно към малки и средни площи – между 300 и 500 кв. м

14:52 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отчитат повишена активност на пазара на офис наеми в София

Търсенето на офиси в София продължава да е колебливо – голяма част от новонаетите площи са в резултат на релокация, което не се отразява на нетното усвояване. Въпреки това активността от страна на наемателите в сегмента започна да се покачва през последните месеци.

Търсенето на офиси в столицата е насочено предимно към малки и средни площи – между 300 и 500 кв. м. Сделките в офис сегмента са ограничени предимно до офис площи извън центъра на града и до 2 хил. кв. м., което затвърдява тенденцията от първото тримесечие на годината.

През второто тримесечие на 2010 г. са завършени над 50 хил. кв. м офисни площи, като само 15% от тях са в централната част на града. Някои инвеститори задържат завършването на нови офиси, за да навлязат на пазара, когато има възходяща тенденция, се казва в доклад на консултантската компания „Елта Консулт“.

По данни на друга консултантска компания, GVA Sollers Solutions, обемът на офис площите в процес на изграждане в София е намалял с 243 хил. кв. м към края на второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

При първокласните площи наемите са загубили близо 3,7% от стойността си на тримесечна база и към момента са средно около 13 евро на кв. м на месец, казват от „Елта Консулт“. За клас Б офисите в периферните райони на града спадът е с 5%-6% до около 7 евро на кв. м на месец.

Свободните офис площи надхвърлят 230 хил. кв. м, или 19% от всички налични на пазара. В периферните райони този процент надхвърля 21%, което е индикатор за силното изоставане на усвояването. Очакваме, че ненаетите офисни площи ще продължат да се увеличават през следващите 12 месеца, казват от компанията.

Въпреки липсата на инвестиционни сделки през първата половина на годината доходността от първокласни офис активи продължава да е около 10,5%. Капиталовите стойности също забавят своя спад в сравнение с миналата година.

Доклад на CB Richard Ellis (CBRE), показва, че темповете на спад в наемните нива на офис площите в столицата през последните тримесечия се забавят.

Според анализ на Colliers International наемните нива са отбелязвали спад от 25% от началото на 2008 г. досега.

От Forton International казват, че усвояването на площите в новите проекти, които се предлагат в момента, ще отнеме до две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
м да"голяма част от новонаетите площи са в резултат на релокация"по големи фирми си търсят по малки офиси в този сектор има голямо раздвижване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още