IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат значителен ръст на усвояването на офис площи в ЦИЕ

Със 73% се покачва усвояването на офиси в ЦИЕ за тримесечието; в Западна Европа - с 32%

11:07 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат значителен ръст на усвояването на офис площи в ЦИЕ

Усвояването на офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отчело ръст от 73% през първите шест месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов доклад.

В Западна Европа също е отбелязан ръст, като повишението там е 32%.

Подобряват се и други фактори в сегмента, като нивото на незаетост е останало стабилно през последните три тримесечия. За второто тримесечие на 2010 г. процентът средно за Европа е 10,2% - непроменен от първото тримесечие на годината, както и от четвъртото тримесечие на 2009 г.

За разлика от Западна Европа, където делът на незаетите офиси е отчел лек ръст до 9,8%, в ЦИЕ той се е понижил до 14,6% през второто тримесечие от 16,4% през първото.

Този спад се дължи главно на понижения на пазарите в Москва и Будапеща. За сравнение, Прага и Варшава отчитат повишения, се казва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Според компанията и през второто тримесечие продължават положителните сигнали в сектора, въпреки че мерките за ограничаване на държавните разходи и опасенията, свързани с държавния дълг в Европа провокираха нова вълна на икономическа несигурност и волатилност на финансовите пазари.

Като цяло за Европа усвояването в сегмента се покачи с 6% на тримесечна база до 2,6 млн. кв. м, което бе ръст от 34% в сравнение с второто тримесечие на 2009 г.

Наемните нива също продължиха да се стабилизират, като някои региони отчетоха значителни ръстове. Най-голямо повишение бе отбелязано в Уест Енд в Лондон, където наемите се покачиха с 13,3%. Ръстът в Париж бе 7,1%, а в Лондонското Сити – 5,3%.

"Признаците на икономическото възстановяване започват да си проправят път към офис сегмента, но наемателите все още остават предпазливи и очакваме годишният обем да остане малко под средното ниво за петте години от 11 млн. кв. м", казват от компанията.

През второто тримесечие на пазара бяха предложени около 1,4 млн. кв. м нови офис площи, което е ръст от 25% в сравнение с първото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още