Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Откриват нов 80-етажен небостъргач в Световния търговски център

Сградата е на стойност 2,7 милиарда долара и е петата по големина в Ню Йорк

Откриват нов 80-етажен небостъргач в Световния търговски център

Снимка: Ройтерс

Тази седмица в Световния търговски център в Ню Йорк ще бъде открита 80-етажна сграда, която ще бъде третият завършен небостъргач на мястото, където преди се намираха двете кули близнаци, предаде БТА.

За днес е предвидена церемонията по прерязване на лентата на 329-метровата сграда, наречена „Световен търговски център 3“ . Церемонията е важна стъпка във възстановяването на мястото, чието обновяване от години беше спъвано от спорове между правителствените агенции, строителния предприемач Лари Силвърстийн, застрахователи и семействата на жертвите на атентата от 11 септември, които искаха цялото пространство да бъде съхранено като мемориал.

След края на строителството й през 2016 г. новата сграда на стойност 2,7 милиарда долара, проектирана от носителя на наградата „Прицкер“ архитекта Ричард Роджърс, стана петата по височина в Ню Йорк.

Още по темата

Началото на строителството изглеждаше трудно през 2009 година, когато местни служби на Ню Йорк и Ню Джърси, които притежават терена на Световния търговски център, влезнаха в спор със Силвърстийн заради разходите, свързани с възстановяването на мястото, опитвайки се да намалят третата кула до четириетажна сграда.

След арбитраж в спора между строителния предприемач и собствениците строителството започва през 2010 година, но на седмия етаж бе спряно заради липса на финансиране.

Небостъргачът е покрит с 10 000 панела от закалено огледално стъкло, охладено постепенно, за да се намали вътрешното му напрежение, което означава, че стъклото няма да се разбие на малки парченца, ако бъде ударено.

Сградата разполага и външни тераси на 17-и, 60-и и 76-и етаж.

Голяма рисунка на стена, изобразяваща танцьорка в червена рокля, украсява 68-ия етаж, който ще бъде покрит с творбите на улични художници, посочва още БТА.

Новата сграда е вторият небостъргач на Силвърстийн, в който има графити. Уличните творци бяха поканени да се изявят на 69-ия етаж на съседния „Световен търговски център 4“ миналата година. Творбите успяха да привлекат компанията Spotify да подпише договор за наем на последните етажи на сградата, включително и този с графитите.

Стилвърстийн съобщи, че 40% от офисите в новия небостъргач вече са дадени под наем.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от