IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага се откриването на новото летище край Берлин

Заради проблеми със системите за пожарна безопасност няма да се осъществят плановете летището да заработи от началото на юни

10:47 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Отлага се откриването на новото летище край Берлин

Откриването на новото летище край Берлин ще бъде отложено с до три месеца заради проблеми със системата за пожарна безопасност, предаде Ройтерс.

Техническият директор на летището Манфред Кьортген съобщи, че системите за пожарна безопасност са инсталирани, но има съмнение дали до 3 юни те ще могат да бъдат пуснати в експлоатация и дали ще е възможна безопасната евакуация на пътниците при извънредни ситуации.

Близо четвърт век след падането на Берлинската стена и 13 години след като правителството се премести в Берлин, Германия все още се бори да открие международно летище в новата столица, което да замести двете действащи в момента съоръжения от епохата на Студената война.

Първоначалните планове предвиждаха летище "Берлин-Бранденбург", което ще бъде известно и като летище "Вили Бранд", да отвори врати на 3 юни. Операторът му обаче обяви, че това няма да се случи, като откриването се измества за втората половина на август, след ученическата ваканция в Берлин и Бранденбург.

Откриването на съоръжението, което ще е третото по големина в страната след летищата във Франкфурт и Мюнхен, се отлага за втори път. То ще замести "Тегел "в Западен Берлин и старото летище "Шьонефелд" в източната част на града.

Първоначално новият аеропорт ще обслужва до 27 млн. пътници годишно, като се очаква броят на пътниците да достигне до 45 млн. души.

Двете съществуващи летища, които ще бъдат затворени, ще поемат всички полети до завършването на новото летище. В момента те обслужват 24 млн. пътници годишно или по-малко от половината от трафика на главното летище на страната във Франкфурт.

За да избегне повторение на техническите проблеми, които помрачиха откриването на Терминал 5 на летище "Хийтроу" в Лондон през 2008 г., операторът на всички летища в Берлин - Flughafen Berlin Brandenburg GmbH FBB.L, репетира за деня на откриването от месеци.

Компанията е събрала над 10 хил. местни доброволци, които изпробват системите за чекиране и обработка на багажа с помоща на куфари, напълнени с тухли. Те тестват и доколко ще бъде лесно за пътниците да се ориентират в сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още