IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложиха строителството на първата енергийно-позитивна сграда в света

Преди година компанията от Абу Даби Masdar преразгледа плановете си за строителството на едноименния "зелен град" на бъдещето

14:13 | 16.09.11 г.
<p>
	Проектът на фасадата на Masdar Institute Campus. Снимка: Masdar.ae</p>

Проектът на фасадата на Masdar Institute Campus. Снимка: Masdar.ae

Masdar - компанията, която подготви амбициозния план за изграждането на град без вредни емисии в Обединените арабски емирства (ОАЕ), отложи строителството на първата енергийно-позитивна сграда в света (сграда, която сама произвежда необходимата й енергия, но консумира по-малко от произведеното количество - бел. ред.). Това се случва само година, след като финансовата криза принуди компанията да преразгледа плановете си за изграждането на едноименния „зелен“ град, пише Bloomberg.

Базираната в Абу Даби държавна компания заяви, че в момента оценява друг, по-различен проект за сградата, в която трябваше да се помещават офисите на Masdar.

Агенцията припомня, че през 2008 г. беше избран проектът на базираната в Чикаго, САЩ, компания Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Според него масивната структура трябваше да бъде оборудвана със соларни панели, достатъчни да покрият четири футболни игрища, за да се произвежда повече енергия, отколкото сградата има нужда да консумира.

Строителството ще се осъществява „на отделни фази, в съответствие с търсенето на пазара и икономическите условия“, посочват от Masdar в свое становище. Представители на компанията обаче отказват коментар кога ще бъде готова оценката на новия проект и дали той отново е за енергийно-позитивна сграда. Няма и снимки на новия дизайн.

Гил Гордън, партньор в Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, коментира, че Masdar и нейната компания-майка Mubadala Development Co. имат някои притеснения дали ще се намерят наематели за сградата. По думите му, двете фирми в момента дискутират дали строежът не е твърде голям, въпреки че основите са готови още от 2009 г. В следващите месеци компаниите трябва да кажат дали ще продължат с работата, допълни той.

ОАЕ притежават 7% от световните петролни резерви и добре се възползваха от бума в цените, отбелязва агенцията. През 2004 г. един барел се търгуваше средно за 40 долара, докато през юли 2008 г. цената на черното злато скочи до близо 150 долара.

Емирството обаче реши да инвестира в развитието на нови, модерни индустрии, за да диверсифицира икономиката си, сега силно зависима от петрола. Абу Даби, столицата на обединените емирства, започна да инвестира в проекти за енергия от възобновяеми източници – соларни и вятърни паркове.

Плановете на емирството са до 2020 г. 7% от енергийните му нужди да се задоволяват от възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още