IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Гърция привлича все по-голям интерес

Спекулациите, че Гърция ще напусне еврозоната, привличат купувачи, които търсят изгодни сделки

13:31 | 02.06.12 г.
Пазарът на имоти в Гърция привлича все по-голям интерес

Богатите и находчивите преглеждат оферти за имоти в Гърция, пише Forbes.

Ако страната напусне еврозоната, хората с долари, швейцарски франкове и евро ще държат в ръцете си злато, така че моментът за покупка на вили по гръцкото Средиземноморие е повече от идеален, посочва изданието.

Според агенция Ройтерс интересът към покупка на имоти в изпадналата в дълбока финансова криза държава от страна на чужденци е нараснал рязко от началото на тази година.

Експерти са на мнение, че това се дължи на желанието им да спечелят от ниските цени на жилищата.

Специалисти от имотния бранш очакват, че цените на жилищата в Гърция ще се понижат с още 20%.

"Жилищният пазар на Гърция е изключително затруднен от срива на Lehman Brothers насам, но в момента водим много разговори с потенциални купувачи", коментира Пиърс Уилямс, директор на отдела за международни продажби в агенцията за луксозни имоти Aylesford в Лондон.

"Хората съвсем естествено очакват да сключат изгодни сделки", допълва той.

Компанията планира да засили рекламата на имотите, които предлага в страната, но след изборите в средата на юни, когато светът ще има по-ясна представа дали Гърция ще напусне еврозоната.

Ако това се случи, цените на активите там ще се сринат, а къщи за милиони евро ще се продават на нищожна цена.

Междувременно телевизия NTD съобщава за ръст на сделките с имоти в гръцките ваканционни селища. Най-активни на пазара са руските купувачи.

Президентът на Федерацията на гръцките агенти на недвижими имоти Янис Ревитис посочва, че интересът от страна на руснаците е нараснал с поне 200%. Много от агенциите започват да наемат рускоговорящи служители, които да работят с нарастващата клиентела.

В близкото минало повечето купувачи на ваканционни жилища в Гърция бяха от Германия, Великобритания и Франция. Кризата в страната напоследък обаче като че ли ги изплаши. Това очевидно не може да се каже за руснаците, които купуват всякакви имоти - от малки къщи до малки острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още