IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет топ дестинации за инвестиции в имоти в Латинска Америка

Чили, Бразилия, Уругвай, Перу и Никарагуа са избрани заради природните си дадености и достъпни цени

16:03 | 16.11.07 г.
Пет топ дестинации за инвестиции в имоти в Латинска Америка
Селекция от пет атрактивни пазара за инвестиции в недвижими имоти в Латинска Америка предлага NuWire. Критерият за избор е красива природа, качествен стандарт на живот и имоти на достъпни цени.

1. Чили
Чили е скрит диамант, който не получава вниманието на медиите и инвеститорите, което заслужава, се казва в статията. С най-стабилна и развита икономика в Южна Америка, страната предлага висок стандарт на живот. Чили е на 11-то място (веднага след Канада) в индекса за икономическа свобода за 2007, съставен от The Heritage Foundation и Wall Street Journal.

В Чили има две неща, които не се намират лесно в Латинска Америка – стабилност и сигурност“, смята Чарлз Спенсър, редактор на AllChile.net.

Скорост започва да набира и туризмът в Чили – от Световния съвет по търговия и туризъм прогнозират ръст от около 12,3 на сто тази година. Цените на недвижимите имоти стабилно нарастват и не са резултат от „изкуствен балон“, казва Спенсър.

Столицата на Чили – Сантяго, разполага с първокласна инфраструктура. Над една трета от населението живее в градската зона. Градът е бизнес център за Латинска Америка и посреща много бизнес пътници.

Сред недостатъците е значителното замърсяване на въздуха, особено в района на Сантяго, което инвеститорите трябва да имат предвид.

2. Бразилия
Най-голямата като територия страна в Южна Америка предлага разнообразие от инвестиционни възможности – от имоти в модерни градове като Сао Пауло и курортния Рио де Жанейро до огромни пространства земеделска земя или гори.

Въпреки че Бразилия има сериозни социални проблеми, бъдещето на страната изглежда позитивно, съдейки по икономическото й развитие през последните години. Правителството полага сериозни усилия да привлече чуждестранни инвестиции, особено за развитието на североизточните крайбрежни райони.

Търсенето вече е покачило цените на имотите в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Въпреки това още има много свободна земя за продан.

Като допълнителен бонус в Бразилия се намират 14,9% от общите сладководни запаси в света. Страната е и най-големият производител и износител на етанол в света според проучване на щатското министерство на земеделието.

3. Уругвай
Пазарът на имоти в Уругвай има няколко ключови предимства предвид социалната и икономическа структура на страната.

Уругвай е най-безопасната страна, има най-малко икономическо неравенство и най-високообразованото население в Латинска Америка“, заявява Дейвид Хамънд, брокер на имоти в ParadiseUruguay.com. „След Чили това е страната с най-малко корупция в Латинска Америка, има добра система за здравеопазване и едни от най-достъпните цени на живот”.

Столицата Монтевидео е основен инвестиционен център и дом на близо половината население на страната. Тя е относително съвременен град с разнообразие от жилищни единици – от нови апартаменти до стари колониални къщи. Освен това Монтевидео е на 3 часа път с ферибот от Буенос Айрес.

Курортният град Пунта дел Есте близо до южната граница на страната също привлича много чужди инвестиции. Градът се счита за любимо място на богатите.

Въпреки че изглежда като рай, има няколко географски и икономически фактора, които може да попречат на ръста на пазара на имоти. Теренът на страната е почти изцяло равнинен, поради което тук често стават наводнения. Освен това икономическият успех на страната е тясно свързан с тези на Аржентина и Бразилия – ако някоя от двете се „препъне“, вероятно и уругвайската икономика ще залитне.

През последните години страната бележи стабилен икономически ръст – 12% за 2004 г. и по 7% за 2005 и 2006 г.

4. Перу
Перу обикновено не се възприема като голяма инвестиционна дестинация, в резултат на което цените на имотите са останали ниски.

Съвсем възможно е обаче те да нараснат в резултат на медийното внимание, което страната получава напоследък. Перу влезе в новините през 2006 г., когато отчете най-добро представяне на фондовия пазар в света, постигайки ръст от 182% според годишния преглед на Thomson Financial.

Инвестициите в Перу са с нисък риск и дават възможност за добра възвръщаемост. Острият недостиг на жилища води до силни цени, лесни продажби и бърза възвръщаемост“, казва Дорон Вайдбарт от Lima Real Estate.

За 2006 г. Перу отчита около 8% икономически ръст.

Туризмът също се развива бързо благодарение на атракции като Мачу Пикчу, обявен през юли за едно от новите седем чудеса на света.

Столицата Лима получава лъвския пай от инвестициите в Перу. В града живеят близо 8,6 млн. души - около една трета от населението на страната, и е източник на около две трети от общата продукция на страната.

Сериозна опасност за инвестициите в Лима обаче остана вероятността за земетресения.

5. Никарагуа
Въпреки че страната има история на политическа нестабилност и конфликти, пазарът на имоти привлича все повече инвеститори.

Никарагуа може да се превърне в идеална ваканционна дестинация, както и да привлече много пенсионери, защото е исторически пренебрегната от туристи и инвеститори в сравнение с Коста Рика, Панама и Мексико и цените са останали изключително достъпни“, твърди Хенкел Смит, президент на Water’s Edge International Realty.

Страната има изобилие от природни ресурси, красива природа и правителство, което твърди, че приветства чуждестранните инвестиции и туризма. От други страна, някои инвеститори се безпокоят заради политическата структура на Никарагуа и властта на президента Даниел Ортега.

Горещи точки за инвестиции в страната са колониалният град Гранада до езерото Никарагуа и Сан Хуан дел Сур, бързо развиващо се рибарско селище на брега на Тихия океан.

Въпреки че вече има много нови строителни проекти по крайбрежието, голяма част от страната още чака развитието на инфраструктурата, което дава на инвеститорите възможност за купят имот в почти всеки ценови диапазон.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още