IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за разширение на ски пистите в Пирин скараха кметове и еколози

Общините Разлог и Банско планират ски зона на площ 1050 хектара, 333 км писти и пътеки и 113 км лифтове

15:00 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Плановете за разширение на ски пистите в Пирин скараха кметове и еколози

Искаме правителството да съобщи каква е официалната му позиция за плановете да бъдат удължени ски пистите в Банско, Разлог и Добринище. Това заяви пред Investor.bg Катерина Раковска от международната природозащитна организация WWF. Според нея плановете ски пистите и трасетата на пътеките в района да достигнат 333 км са пагубни за Пирин.

Министрите Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Свилен Нейков се включиха в петък в провелата се в Банско дискусия за развитието на туристическата дестинация Пирин. Те наблегнаха на възможностите на района да стане целогодишна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов заяви в събота, че правителството ще подкрепи Разлог, за да станат туристите там колкото и в Банско. Борисов посочи, че за развитието на ски пистите трябва да се отчете, че Пирин е национален парк, част от Натура 2000 и е в списъка на Световното природно и културно наследство към ЮНЕСКО.

Плановете на Банско и Разлог

Общинските съвети на Банско и Разлог проведоха на 21 февруари съвместна сесия, на която решиха да започнат заедно процедура за промяна на Плана за управление на Националния парк "Пирин", тъй като действието му изтича през 2013 г.

„Действащият план е сериозна пречка за развитието на нова туристическа инфраструктура в землищата на Банско и Разлог”, е казал тогава кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, по информация от общината. Според него „зимният рекреационен потенциал на Пирин е пренебрегнат“, а Разлог и Добринище не можели да се развиват като целогодишна дестинация.

Реализирането на концепцията за локацията „Банско – Разлог – Предел – Добринище” предвижда да бъдат създадени три ядра за целогодишен туризъм: нова дестинация „Кулиното” с център Разлог, разширяване на съществуващата дестинация „Юлен” с център Банско и нова дестинация „Безбог” с център Добринище, съобщават от община Разлог. Пак е на дневен ред и старата идея в района да се направи чартърно летище.

Двете общини планират да развият като балнеологични дестинации два съществуващи центъра „Катарино” и „Баня” и два нови „Добринище” и „Елешница”.

"Концепцията за нова туристическа локализация, която пряко ще ангажира икономиките на общините Разлог, Якоруда, Белица, Добринище, Банско, е за създаване на ски зона с обща площ 1050 хектара, 333 км писти и пътеки  и лифтови съоръжения 113 км. Предвидено е разумно ползване на природния потенциал“, твърдят от община Банско.

Позицията на природозащитниците

Според коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” двата общински съвета всъщност искат 8-кратно увеличение на площта на ски пистите, 4-кратно увеличение на броя на лифтовете, развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойно разширение на ски курорта над Банско.

Желанието на Банско и Разлог да изградят нови ски зони в Национален парк Пирин се обяснява с отчаяните опити на инвеститорите да продадат стотиците празни апартаменти и хотели, твърдят еколозите. По тяхна информация легловата база в Банско през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла, хотели с хиляди легла има покрай Разлог.

Природозащитниците настояват около Национален парк Пирин да се развива устойчив туризъм, който не е свързан с еднократно унищожаване на запазената природа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още