IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски пазари с ръст на офис наемите, в София - спад

В ЦИЕ ситуацията остава по-несигурна, като наемите на първокласни площи са без изменение във Варшава, Букурещ и Будапеща и падат в София, Загреб и Братислава

10:38 | 24.08.10 г.
Повечето европейски пазари с ръст на офис наемите, в София - спад

По-смесена картина на пазара на първокласни офис наеми в Европа се наблюдава през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с началото на годината, коментират от консултантската компания King Sturge.

По-голямата част от проучените 25 ключови пазара в Европа все още отчитат ръст или стабилизация на наемите на висококачествени площи на престижни локации през второто тримесечие, но във все по-голям брой градове се наблюдава спад.

Лондон е все така начело на възстановяването. В Ситито наемите са нараснали от дъното от малко над 42,50 паунда на кв. фут (500 евро/кв. м) през 2009 г. до 49,50 паунда/кв. фут (626 евро/кв. м) до средата на 2010 г. В Уест Енд не се наблюдава повишение на наемите през тримесечието, но те остават стабилни доста над дъното си от 70 паунда/кв. фут (885 евро/кв. м). И за двата лондонски пазара се прогнозират още увеличения на наемите тази година.

Положителни признаци се наблюдават на офис пазара в Париж, където наемите са отбелязали първия си ръст (от 8%) от две години до ниво от 700 евро/кв. м. Наемните нива са се повишили също в Женева и Стокхолм.

На другите пазари в Западна Европа наемите са останали стабилни през тримесечието, с изключение на Хелзинки, Копенхаген, Милано и Дъблин, където са продължили да падат. За всички тях обаче прогнозата е да се задържат стабилни през останалата част от годината.

В Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ситуацията остава по-несигурна, като наемите на първокласни площи или са останали без изменение (във Варшава, Букурещ и Будапеща), или са отбелязали спад (в София, Загреб и Братислава).

По-обнадеждаващи са данните от пазарите по периферията на континента. В Москва и Истанбул се регистрира ръст на наемите за второ поредно тримесечие благодарение на по-силно търсене от страна на наематели.

На инвестиционния пазар продължава благоприятният обрат на повечето пазари. В Лондон продължава компресията на доходността, както и в Париж и Женева. На другите офис пазари в Западна Европа пазарите като цяло остават стабилни без изменение спрямо предходното тримесечие.

В ЦИЕ тенденциите изостават, въпреки че по-голямата част пазарите не отчитат промяна през тримесечието. Като най-изразено се сочи нарастването на доходността в София с 50 базисни пункта до 9,00%.

Същевременно в Братислава се наблюдава свиване за трето поредно тримесечие до 7,25%, както и във Варшава, макар и слабо. В Москва доходността се стабилизира, но в Истанбул се покачва с 25 базисни пункта до 7,75%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още