IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават за опасност от още повече празни офиси в Европа

Ако не бъдат взети мерки, на някои пазари в Европа се очаква драстичен ръст на свободните офис площи през следващите години, смятат експерти

11:53 | 08.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Предупреждават за опасност от още повече празни офиси в Европа

Ако не бъдат взети мерки, делът на незаетите офис площи в Европа може да се повиши още повече през следващите години, пише Пол Уесълс, директор "Проучвания" в специализираното издание PropertyEU.

Той посочва пазара в Холандия, където от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) очакват делът на свободните площи да се увеличи през следващите пет години до между 25 и 30% от общия инвентар. Факторите, обуславящи тази тенденция, не за уникални единствено за Холандия, а характеризират пазара в Европа като цяло.

От компанията смятат, че към момента в Европа има около 26 млн. кв. м празни офиси, което е близо двойно в сравнение с периода, когато предлагането беше най-ограничено през второто тримесечие на 2007 г. Предлагането на площи с по-ниско качество е все още високо на повечето пазари и е налично на значително по-ниски цени в сравнение с първокласните площи.

Това силно разграничение се отразяват в поведението на международните инвеститори, които се фокусират изключително върху първокласния сегмент от пазара.

Перспективите пред второстепенните офис сгради са далеч от блестящи, особено предвид факта, че обемът на заетите площи в развитите страни в Европа се понижава.

Данни на DTZ за пазара в Холандия показват, че от общия инвентар от близо 48 млн. кв. м в страната 41 млн. кв. м се използват, като това може да се понижи до 37 млн. кв. м до 2030 г. От JLL потвърждават, че към момента на разположение за отдаване под наем са близо 7 млн. кв. м, или 15% от инвентара. Според прогнозите около 1,5 млн. до 2 млн. кв. м нови площи ще бъдат добавени към пазара до 2015 г.

Този обем би трябвало да не излиза на пазара, за да бъде предотвратен значителен ръст в дела на незаетост на един свиващ се офис пазар, пише изданието. Дори и да бъде елиминирано новото предлагане, нивата на незаетост пак може да се повишат със 100% през следващите години, казват от JLL.

Делът на празните офис площи в София също е един от най-високите в Европа. По различни данни той е между 25% и близо 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Роки
преди 13 години
опасност от още повече празни офиси в Европа--------------------------------Това не е опасност, а много добра новина! Администрацията и административните услуги трябва да се намаляват. Няма никаква причина държавната администрация да се счита за лоша, а частната за добра. Администрацията си е администрация и в двата случая и колкото е по-малка (и по-ефективна) толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още