IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.

Строителство на базата на ПУП-ове без общи устройствени планове ще може да се извършва до 2016 г.

12:39 | 11.10.12 г. 2
Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.

Незаконно изградени до 31 март 2001 г. постройки, които обаче отговарят на законовите изисквания, няма да бъдат премахвани и няма да се налага забрана за тяхното ползване, предвиждат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които депутатите приеха окончателно, предаде БТА.

Такива имоти мога да бъдат обект на прехвърлителни сделки, но за това ще се изисква специално удостоверение от органите, които са овластени да одобряват инвестиционните проекти, записано е още в закона.

Строежите ще се узаконяват от собственика на земята, лицето, на което е учредено право на строеж, или лицето, което има право да строи в чужд имот, предвиждат още поправките.

За т. нар. „амнистия“ на незаконните строежи още преди няколко месеца заговори регионалният министър Лиляна Павлова. Според досегашните разпоредби „амнистията“ важеше за строежи без разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.

Строителството в градовете

Още миналата седмица депутатите решиха процесът по одобряването на подробните устройствени планове, разрешителните за строителство и контрола върху законността и изпълнението на строежите да се концентрира в местните власти, след като гласуваха промени в закона, с които се разделят правомощията на общините и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Кметовете по места ще отговарят за градежите от четвърта до шеста категория, в които влизат обществените сгради до 1 000 кв. м, жилищните сгради и други леки постройки. Досега градоначалниците издаваха разрешителните за строителство на такива сгради, но само строителният контрол имаше правото да ги събаря, ако са незаконни.

С влизането на поправките в ЗУТ в сила строителният контрол ще носи отговорност само за обектите от национално значение, които попадат в първа, втора и трета категория на строежите.

Същевременно се предвижда застрояването в градовете да продължи и без общи устройствени планове на общините, на базата на одобрени подробни устройствени планове на отделни парцели и имоти.

Отговорността – концентрирана в местните власти

Общинските съвети освен това сами ще решават дали да има по-големи отклонения от допустимата в закона плътност на застрояването. На общините се прехвърля и отговорността да одобряват подробните устройствени планове за строителство в курортите.

Общините обаче ще имат правото да застрояват без общи устройствени планове до 2016 г., предвиждат поправките в закона. Ако след изтичането на заложения в нормативния акт срок не са одобрени градоустройтсвени планове, няма да се разрешава строителство в населени места извън зоните в регулация.

Държавата пък се задължава всяка година да отделя финансов ресурс, за да подпомага общините за възлагането и изработването на общи устройствени планове, тъй като две трети от тях нямат такива. В бюджета за 2013 г. обаче такива средства не са предвидени.

За сметка на това кметовете, които в шестмесечен срок от влизането на измененията в закона в сила не внесат предложение в общинските съвети за започване на процедура по изработване на общ устройствен план, ще им бъде налагана глоба в размер на 10 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Така се започва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Konsultant
преди 11 години
Разумно решение, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още