IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем с отчуждаване на имот може да запорира сметките на Столична община

Проблемното дело е за отчуждаване на имот за изграждане на пробива на бул. "Ген. Данаил Николаев" от 4 585 кв. м

17:49 | 27.07.11 г.
Проблем с отчуждаване на имот може да запорира сметките на Столична община

Столичната община е сезирала прокуратурата за неправомерни действия от страна на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков, който като обезпечение на дело срещу общината е запорирал сметките й и притежаваните акции в дружеството "Централни хали". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

Тя обясни, че проблемното дело е за отчуждаване на имот за изграждане на пробива на бул. "Ген. Данаил Николаев" от 4 585 кв. м. Процедурата по отчуждаването на терена е започнала през декември 2008 г., когато лицензиран оценител дава оценка от 9,123 млн. лв. за терена.

Тогава главният архитект Петър Диков е поискал разрешение от кмета Бойко Борисов да се направи нова оценка на имота, като нейната стойност е била 4 539 150 лв. и е издадена заповед за отчуждаването на имота, собственост на "ИРИС БН" ЕООД.

Заповедта е отменена от съда и е присъдена пазарна оценка, като оценката и лихвите по нея са за над 12 млн. лв.

Фандъкова посочи, че по пазарни цени този терен в момента е малко над 4 млн. лв. “Очевидно става въпрос за рекет, който се извършва върху обществените средства на Столичната община. Не мога да си позволя с лека ръка да изплатя тези средства на хора, които са използвали всички възможни средства и методи да постигнат такава цена”, категорична бе тя.

От 25 юли има решение на Софийския административен съд, което отменя действията на частния съдебен изпълнител - запора на банковите сметки на Столичната община, извършено със запорни съобщения до 31 банки в страната. Съдът задължава съдебния изпълнител да не предприема действия по принудително изпълнение на решението.

В банките е получено писмо от същия частен съдебен изпълнител с мотив, че административният съд няма компетенции да отменя действията на съдебния изпълнител.

“И в други два случая има фрапиращи разлики по определените първоначално суми за отчуждавания за разширението на бул. "Т. Каблешков", което от 160 хил. лв. е станало 1,6 млн. лв.”, посочи зам.-кметът Ирина Савина. При друго отчуждаване за реконструкцията на Южната дъга на Околовръстния път при пътен възел "Драгалевци" сумата от 267 хил. лв. става на 549 хил. лв.

На пресконференцията присъстваше и адвокатът на взискателя Николай Баташки, който заяви, че акциите на общината в "Централни хали" са били прехвърлени на трети лица на 13 юли.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов предупреди за голям скандал, който се развихря в София. По думите му Столичната община е била осъдена да плати 12 млн. лв. за отчуждителни процедури на ул. „Тодор Каблешков“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още