IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът по урбанизация прави хората все по-зависими от транспорта

Появата на масови електромобили и автономни коли да решат може да влошат значително натовареността на трафика, коментира експерт

17:06 | 03.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Свидетели сме на непрекъсната урбанизация, благодарение на която с годините градовете ще стават все по-населени. Въпросът, който стои пред всички, е как тези градове да бъдат управлявани, така че да бъдат достатъчно умни, че да се овладеят всички тези процеси по адекватен начин.

Това мнение изказа по време на конференцията "Умни градове и споделена икономика" арх. Ангел Захариев, съдружник и управител в архитектурно бюро "А и А Архитекти".

Според него процесът по урбанизация прави хората все по-отчуждени и все по-зависими от транспорта. Това предполага, че в бъдеще ще има още по-голяма нужда от поддръжка на инфраструктурата.

И макар мнозина да очакват появата на масови електромобили и автономни коли да решат част от проблемите на градовете, те могат да влошат значително положението с натовареността на трафика, посочва още Захариев. Според него автономните коли ще позволят по-лесен достъп до автомобили на хората, тъй като няма да е необходимо изкарването на документ за правоспособност за шофиране.

"Същевременно може да се окаже, че цената на електричеството е по-ниска от купуването на паркомясто в града", коментира архитектът. По думите му това ще означава, че ще бъде по-изгодно колите да са непрестанно в движение, вместо да бъдат оставяни на гараж.

От своя страна умните градове ще предполагат и повече умни сгради.

"Сградите вече ни говорят и ние можем да ги чуваме", коментира Горан Миланов, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация. Според него фасилити мениджърът става много повече от партньор на собствениците на сгради и ще играе все по-важна роля в бъдеще.

"Днес той не е човекът, който намалява разходите. Но е изключително важен, защото не трябва да вземаме решения за сградите без да сме информирани", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още