IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара

Само през лятото собствениците на имоти, които имат финансови проблеми или се затрудняват с изплащането на кредит и са се решили на продажба, са се увеличили с 20%

12:40 | 13.09.11 г. 16
Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара

С 20 на сто са се увеличили собствениците на жилища, които са се решили на продажба заради финансови затруднения, през лятото (юни, юли и август) в сравнение с аналогичния период на миналата година, показват данни на Адрес Недвижими имоти.

Статистиката на агенцията сочи още, че в периода април – август 45% от продавачите са се разделили с имотите си заради финансови затруднения. Проблеми с изплащането на ипотечен кредит са принудили 24% от продавачите да обявят жилищата си за продажба. Също толкова са били и продавачите с проблеми при изплащането на потребителски заем, сочат данните на компанията.

За 36 на сто от продавачите през лятото имотът, който са предложили на пазара, е бил излишен, а 13 процента са пристъпили към продажба с цел закриване на инвестиция.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово“, посочва Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. По думите му цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. „Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва“, коментира той.

Според него доброволната продажба на жилището е по-добрият изход за затруднените собственици, отколкото публичната продан. На публичен търг имотът може да се продаде на цена с над 60% по-ниска от тази, за която е закупено, посочват от агенцията. Освен това, процедурите са бавни и носят след себе си допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя.

Хора с трудности при изплащането на кредита си са продавали главно двустайни и тристайни апартаменти в границите 50 хил. - 70 хил. евро, показва статистиката на компанията. Реализирани са и продажби на двустайни жилища на цена до 50 хил. евро.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете, е мъж на възраст между 31 и 40 години. Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

От агенцията отчитат стабилизиране на пазара на жилищни имоти през лятото. Най-голямо е търсенето от страна на младите и на средна възраст купувачи.

Най-активен през летните месеци е бил пазарът в столичния комплекс „Люлин“, показват данните на консултанта. По-голямата част от сделките са били за двустайни и тристайни жилища с цена за кв. м около 620 евро. Интензивен е бил пазарът на имоти и в „Надежда“, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро, но са се сключвали сделки за по-малки имоти. В „Манастирски ливади“ сделки са се сключвали на около 800 евро/кв. м, а в „Младост“ - за около 700 евро.

Във Варна най-активен е бил пазарът на жилища в кв. „Бриз“, където кв. м е струвал около 750 евро през лятото. В „Левски“ сделки са се сключвали на средно 730 евро за кв. м., в „Младост“ - на 530 евро, Окръжна болница – 850 евро, Цветният квартал – 890 евро, Аспарухово – 600 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
А Ваша милост колко синосуиди е преживял?! :) От 1944 до 2008 пазара на жилища все е бил бичи. Нищо, че до 1991 година не може да се говори за нормален пазар. И тогава си поскъпваха панелките, с партийна благословия :)Трябва да сте доста възрастен. Иначе за мечтателите, съм абсолютно съгласен. Много брокери мечтатели още има. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 12 години
правилният ти отговор зависи от това-колко пъти си го преживял за да знаеш че е "след много години" ;) ;)--------слава Богу , пазарът не се съобразява с мечтателите а със строго определени приоритети .Ако всички с дипломи разбираха от инвестиране - Пазарите да са спрели ... а те не спират защото винаги има доверчиви които не се осъзнават като такива и са готови се удавят доброволно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
"следва това,което вече се е случвало (естествено не в такива размери , но поскъпване)"Това е ясно. Въпросът е КОГА?А отговора: след доста години!Колко?Дано доживеем, да го видим. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Абсолютно вярно. Но не е само данъкът - т. нар. "членски внос", който у нас е жълти стотинки (и пак повечето се циганят да дават 2 лева за асансьор и 2 лева за чистачка), в нормалните държави е доста повечко. И никой не се интересува обитаван ли е апартаментът или не - цакаш си като поп "членския внос", па ако ще апартаментът да стои заключен с години и да е потънал в прах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Друго си е човек да се оплаква, че не му стигат парите... и в същото време да държи заключени поне 1-2 имота и да не ги използва въобще. На запад са му намерили цаката на такива спестители в неизползвани имоти - просто има нормален данък имоти от 1% от цената. Имотите трябва да се използват и поддържат. Без това икономика няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
tikvenik yade tutman
преди 12 години
това може и да е конфликтно мнение , но за съжаление си абсолютно прав (слагам ти +) -------никой няма интерес от Безконтролно сваляне на цени , както и от Безконтролното им поскъпване!Понятието свободен пазар съществува само в учебниците по икономикаПоскъпването го видяхме,поевтиняването - също........следва това,което вече се е случвало (естествено не в такива размери , но поскъпване)--------монополи има навсякъде и никой в БГ не е в състояние да се противопостави..........освен да купува , защото Наемодателите също Четат а и интересите им съвпадат с тези на Банките.така че:имаме една лоша новина и една още по-лошакакто пише пост 9 - апартаменти на вторичен пазар Няма - разгледах ги , една трета са неатрактивни панели в неатрактивни райони , 15 - 20 са с цена 250 000 лв , т.е. труднопродаваемичитавите не се задържат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
Какво настъпване бе момчета, пак брокерчетата цакат за платена реклама.ИСТИНСКОТО настъпване и слепеца ще го види - поне по 2000 апартамента, предложени от с.изпълнител в 5 най-големи града за последния месец. Но това никога няма да стане у татковината, ЗАЩОТО има банков картел и АБСОЛЮТЕН монопол в банковата индустрия, т.е. НЯМА свободен пазар (даже никакъв), и няма как да бъде докато има "компетентни" и "разбиращи" гласоподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
avramcho
преди 12 години
Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара---------------Говорим само за СОФИЯ !!!миналия месец бяха 128 бр апартаменти за публична продан на сайта на ЧСИ !Сега са 157 бр .........нещо не се връзват бройките .От внушенията които се правят...........трябва да са N броя а фактите говорят нещо друго !?всеки да си прави изводите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 12 години
Пропускаш липсата на алтернатива за инвестиции на редовия БГ гражданин! При англетата е различно. Имат повече алтернативи .Според мен постъпват правилно тези които не продават. Стига да могат да си го позволят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 12 години
А данък имоти още е символичен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още