Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продължава работата по близо 300 хил. кв. м нови офиси в столицата

Наемната активност при офисите ще се покачва, а офертните наеми ще се стабилизират през второто тримесечие, смятат консултанти

Към края на март продължава активна работа по изграждането на още 295 хил. кв. м нови офис площи в София, докато около 205 хил. кв. м са били замразени временно или за неопределен период, сочи нов доклад.

Обемът от офиси в процес на изграждане продължава да се свива, като вече няколко поредни тримесечия почти няма започнати нови проекти. Обемът от площи в процес на активно строителство се е понижил с 50%.

Модерният инвентар от офис площи в столицата се увеличи до над 1,4 млн. кв. м, като около 45% от тях са офиси клас А, сочи доклад на консултантската компания MBL|CBRE.

Делът на незаетите площи се повиши със 120 базисни пункта в сравнение с последното тримесечие на 2010 г., като достигна 25,5%, или 359 хил. кв. м. Въпреки че търсенето през последните тримесечия се повиши, то все още не е достатъчно да компенсира растящото предлагане. Делът на незаетост нарасна във всички региони, като достигна 15,8% в централния бизнес регион, 26,4% в широк център и 27% в покрайнините на столицата, сочи докладът.

По данни на Forton International към края на тримесечието нивото на незаетост е 31%.

Наред с търсенето за наемане на площи имаше и няколко сделки за покупка на офиси, сред които е и Европейската комисия, която се очаква в близко бъдеще да финализира придобиването на офис сграда в центъра на София за 9 млн. евро.

Общо 5500 кв. м офиси са били отдадени под наем през периода.

Офертните наеми продължиха да се понижават на всички региони. Все по-голям брой наемодатели започнаха да ревизират своите оферти от последното тримесечие, което понижи средните наеми за офиси клас А до 16,35 евро на кв. м на месец в централния бизнес регион, до 11,15 евро в широк център и до 10,25 евро в покрайнините.

За клас В средните наеми се понижиха до 8,75 евро в центъра и до 6,9 евро в покрайнините.

Наемите за клас А варират в широкия диапазаон от 7 до 25 евро на кв. м, в зависимост от локацията. Въпреки това над половината от сградите, в които има свободни площи, се предлагат на наеми между 10 и 12 евро на кв. м. Офертните наеми в центъра започват от 14 евро на кв. м.

Офертните наеми за сградите клас В се движат между 4,5 евро до 11 евро на кв. м.

От компанията прогнозират „видимо повишение“ в наемната активност през второто тримесечие. Наемните нива ще продължават да бъдат под натиск, но се очаква да останат стабилни, като, доколкото ще има такива, „много малко“ сгради ще отчетат понижения в офертните цени.

Общо 192 хил. кв. м, или 65% от площите в процес на активно изграждане, се очаква да бъдат завършени до края на 2011 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 9 години
Няма профилна снимка
Здравейте Appraiser,

Благодарим за сигнала.
Става дума за стартирали проекти.

Поздрави!
0
 
0
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
"... като вече няколко поредни тримесечия няма завършени нови проекти, които да излизат на пазара."

Това изобщо не е така. Ще спомена само няколко големи офис сгради (т.е. над 10,000 кв.м. отдаваема площ), които излязоха на пазара (т.е. получили са разрешение за ползване) през последните 6 месеца (Q4'10/Q1 '11) - Perform, Polygraphia Office Center, Megapark (до скоро отдаван точно от MBL) i Serdika Center или общо около 130,000 кв.м. отдаваема площ....и ако това наричате "няма завършени проекти"....

Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност