IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектозаконът за конфискация на имущество ще е готов до края на януари

Правосъдният министър даде подробности по готвената концепция на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност

14:27 | 28.12.11 г.
Проектозаконът за конфискация на имущество ще е готов до края на януари

Проектът на законът за конфискация на имуществото, придобито по незаконен начин, ще бъде готов в солиден вид в края на януари 2012 г., каза министърът на правосъдието Диана Ковачева пред журналисти след заседанието на кабинета.

В момента се подготвя концепцията на закона, допълни министър Ковачева, но не пожела да даде повече информация, предаде БТА.

Законът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, наричан още законът „Попова“ по името на бившия правосъден министър Маргарита Попова, беше отхвърлен от депутатите още при гласуването му на първо четене в средата на годината.

Един от мотивите на народните представители да отхвърлят закона беше, че разпоредбите му могат да бъдат прилагани срещу политически опоненти. Депутати алармираха, че практически всеки български гражданин може да се чувства застрашен, тъй като текстовете предвиждаха конфискация на имущество без влязла в сила присъда и дори при извършване на някакво нарушение, а не престъпление.

Дни след това премиерът Бойко Борисов обеща законът да бъде пренаписан, въпреки че Маргарита Попова каза, че отново ще го предложи за гласуване „в по-подходящо време“.

За закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, Борисов отново заговори през ноември. Премиерът беше категоричен по време на посещението си в Прага, Чехия, че такъв нормативен акт ще има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още